Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Filmar poliskvinna i Paris som blir grovt misshandlad

Poliskvinnan i Paris blir grovt misshandlad av flera personer när hon ligger på marken, enligt flera klipp som cirkulerar i sociala medier. 

Nu kallar Frankrikes president Emmanuel Macron händelsen för ”en feg lynchning”. 

Det är ännu inte klarlagt vad som utlöste angreppet på den unga poliskvinnan i Parisförorten Parisförorten Champigny-sur-Marne på nyårsafton. 

Dock visar flera filmklipp i sociala medier poliskvinnan som ligger på marken, omringad av flera personer – som sparkar på henne bland annat på huvudet. 

Under misshandeln skrattar, triumferar och förnedrar gärningsmännen polisen, säger polisens talesperson till Le Monde

Upprinnelsen till händelsen började när polis och räddningstjänst larmades till en fest på en adress på gatan Benoît-Franchion i Champigny-sur-Marne, som ligger någon mil öster om Paris, enligt tidningen. 

Anledningen till larmet var att några tiotal personer försökte tränga sin in och delta i festligheterna. 

När polisen kom till platsen trappades spänningen upp och tumult utbröt. 

Förutom poliskvinnan blev också en kollega omringad och misshandlad av flera personer. Poliskvinnan fick sitt näsben brutet och kollegan ådrog sig flera krosskador.  

Poliserna på plats använde sig av bland annat tårgasgranater och varningsskott. 

Filmklippen har nu väckt starka reaktioner i Frankrike – även hos landets president Emmanuel Macron.

Presidenten kallar händelsen bland annat för en ”feg lynchning”. 

”De som är skyldiga till den fega och kriminella lynchningen av poliser som rycker ut för att göra sin plikt den 31 december, kommer att hittas och få ställas inför rätta för sina handlingar. Här kommer lagen att användas. All heder åt alla poliser som var närvarande och som blev attackerade.”

Fransk polis säger att två personer har kallats in till förhör, men det är ännu oklart om de har gjort sig skyldiga till misshandeln eller skadegörelsen av brandbilar.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.