Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Filmare sväljs av anakonda”

Är det möjligt att låta sig sväljas levande av en anakonda? Den frågan ställer sig många sedan tv-kanalen Discovery har utannonserat att de filmat ett sådant experiment.

Artikeln är tillfogad en rättelse.

I trailern sägs att naturfilmaren Paul Rosolie ska sätta på sig en specialtillverkad dräkt för att sedan sväljas levande av en – uppenbarligen – mycket stor anakonda i Amazonas i Sydamerika.

Det sägs inget om vad dräkten är gjord av och hur den ska skydda Rosolie inuti ormen. Det sägs heller ingenting om hur man fått ormen att uppfatta den levande Rosolie som ett lämpligt mål mat – eller hur man sedan får ut honom ur ormens strupe.

Däremot bedyras att anakondan inte kommer till skada under experimentet. Rosolie sägs vara en ”anakondaälskare” som är hårt engagerad i bevarandet av arten.

Detta har dock inte hindrat djurvänner från att protestera mot vad man uppfattar som ett smaklöst jippo.

Filmen, lämpligt nog döpt till Eaten Alive, visas den 7 december. Trailern har, enligt The Independent, fått många biologer att ställa frågan om ett dylikt experiment över huvud taget är fysiskt möjligt att genomföra, och fått vissa att föreslå att det rör sig om en medveten bluff med en mekanisk orm och vissa specialeffekter.

Rättelse 2014-11-07 14:45
I en tidigare version av artikeln uppgavs ett felaktig premiärdatum för filmen.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.