Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 11:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/finland-fick-lara-sig-den-harda-vagen-och-nu-ar-ladorna-fulla/

VÄRLDEN

Finland fick lära sig den hårda vägen – och nu är ladorna fulla

I en källarlokal surrar ett tiotal symaskiner för fullt. Det är Thulebolagets kvinnor som efter arbetets slut syr kamouflagekläder och snöjackor till hjälp för den finska beredskapen under andra världskriget, 11 januari 1940.
Foto: DN

På hemliga platser över hela Finland ligger lager av mediciner, spannmål och olja som ska räcka tre till tio månader. Bara ett utvalt fåtal vet var.

Tidigt lärde sig Finland en läxa: man måste ha fyllda lador. Livsmedelsbristen under första och andra världskriget är något som beslutsfattarna aldrig glömde.
Varje gång man tankar bilen i Finland är man med och finansierar lagren.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.