Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-19 02:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/finland-fick-lara-sig-den-harda-vagen-och-nu-ar-ladorna-fulla/

VÄRLDEN

Finland fick lära sig den hårda vägen – och nu är ladorna fulla

I en källarlokal surrar ett tiotal symaskiner för fullt. Det är Thulebolagets kvinnor som efter arbetets slut syr kamouflagekläder och snöjackor till hjälp för den finska beredskapen under andra världskriget, 11 januari 1940.
I en källarlokal surrar ett tiotal symaskiner för fullt. Det är Thulebolagets kvinnor som efter arbetets slut syr kamouflagekläder och snöjackor till hjälp för den finska beredskapen under andra världskriget, 11 januari 1940. Foto: DN

På hemliga platser över hela Finland ligger lager av mediciner, spannmål och olja som ska räcka tre till tio månader. Bara ett utvalt fåtal vet var.

Tidigt lärde sig Finland en läxa: man måste ha fyllda lador. Livsmedelsbristen under första och andra världskriget är något som beslutsfattarna aldrig glömde.
Varje gång man tankar bilen i Finland är man med och finansierar lagren.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in