Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 19:14 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/finland-forbereder-sig-pa-rysk-ockupation-av-aland/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Finland förbereder sig på rysk ockupation av Åland

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin. Other: Ivan Sekretarev/AP

Finland fruktar att Ryssland ska ockupera Åland och förbereder sig på en invasion av ”små gröna män”. Försvarsexperten Tomas Ries håller med om att hotet bör tas på allvar. ”Putin är en mästare på att överraska”, säger han.

Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannfinl.) gick på torsdagen i en intervju med Lännen Media ut och sade att finska Försvarsmakten har vidtagit åtgärder inför en ockupation liknande förra årets annektering av Krim, då ”små gröna män” intog den ukrainska halvön. Uttrycket syftar på ryska trupper utan nationalitetsbeteckning, skriver Yle.

Läs mer: Putin planerade ockupationen av Krim
 Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) tar emot Finlands nytillträdde försvarsminister Jussi Niinistö vid Karlbergs slott i Stockholm. Foto: Foto Bertil Ericson/TT

Även om Niinistö inte bedömer att risken för en konflikt har ökat, så kan det i framtiden behövas ett nytt perspektiv på Ålands försvar, menar han.

– Läget i Östersjön har förändrats så det finns orsak att se över hur Åland ska försvaras. Vi vill lita på internationell rätt, men i en krissituation kan vi inte lita på den till hundra procent, säger Jussi Niinistö till Lännen Media enligt Hufvudstadsbladet.

Försvarsministern vill av strategiska skäl inte avslöja exakt vilka åtgärder det rör sig om, men marinens stabschef, flottiljamiral Juha Vauhkonen, säger rent allmänt om frågan till Yle:

– Åland är legitimt en del av Finlands område och på grund av områdets försvarsdoktrin som vi har så har Försvarsmakten naturligtvis i uppgift att förbereda att försvara också Åland, såsom vilket område som helst.

Tomas Ries, lektor på svenska Försvarshögskolan och mångårig forskare om nordisk säkerhetspolitik, ger Finland rätt. Hotet från Ryssland med president Putin i spetsen bör tas på allvar.

– Det är svårt att tänka sig en krigssituation i Norden, men vi har sett att väldigt oväntade saker kan hända. Problemet med Putin är att han är en mästare på att överraska och då måste man börja ta sådana här spekulativa scenarior på allvar, säger han till DN.

Finlands planer på att snabbt kunna säkra Åland vid en krissituation är emellertid inget nytt.

– De här förberedelserna har funnits länge. Det nya är kanske att man fokuserar på mer kuppliknande attacker, liknande vad som hände på Krim.

Den militära logiken bakom förberedelserna är att Ryssland i händelse av en konflikt i Baltikum ska ockupera Åland och placera ut luftvärnsmissiler i syfte att spärra av luftrummet för USA:s och Natos flygstyrkor. Och i så fall befinner sig även Gotland i riskzonen för en ockupation.

Läs mer: Baltiska länderna kan bli Putins nya mål

Läs mer: Expert varnar för ryskt hot mot Gotland

Tomas Ries menar att det finns två huvudscenarior till varför en konflikt skulle kunna uppstå i Baltikum.

– Det ena är att något oväntat händer, till exempel kravaller där den ryska befolkningen i Baltikum är inblandad. Det andra är att Ryssland medvetet skulle försöka ta en del av eller ett helt baltiskt land, för att visa sin styrka på hemmaplan eller för att försöka knäcka Nato politiskt. Det skulle vara mycket svårt för Nato att göra något åt en sådan rysk ockupation.


Små kobbar i den Åländska skärgården. Foto: Leif R Jansson/TT

Hur påverkar Ålands öde Sverige?

– Det är enormt viktigt för Sverige att Åland inte blir ryskt, det skulle förändra hela Nordens säkerhetspolitiska läge. I en krissituation är det också mycket möjligt att Sverige skulle få en förfrågan om att hjälpa Finland att säkra Åland.

Varför går försvarsminister Jussi Niinistö ut och säger det här just nu?

– Jag kan bara spekulera. Ett motiv är att han har sett vad ryssarna har gjort i Ukraina och vill förbereda ålänningarna på vad som skulle kunna hända. Han kanske inte vill ha ”hysch hysch” kring en sådan här fråga i en demokrati. Det kan också vara en del av hans profilering som politiker, att han vill visa Finland att han är en stark försvarsminister.

Foto i texten: Mats Andersson/TT

Fördjupning.Läs mer

• DN:s samlade artiklar om kriget i Ukraina

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.