Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Finland jagar misstänkt ubåt

Ett finskt miltiärfartyg.
Ett finskt miltiärfartyg. Foto: Wikimedia Commons

Finlands försvarsmakt har satt in varningsbomber mot ett ”undervattensmål” utanför Helsingfors. Ett misstänkt objekt har observerats.

Sökandet efter vad som kan vara en främmande ubåt pågår med ytfartyg, inom ramen för det som den finska marinens operationschef Olavi Jantunen benämner ”normal beredskap”. Redan vid 12-tiden på måndagen ska man ha lagt märke till ett misstänkt objekt utanför Helsingfors.

– Det var i går vid lunchtid vi fick de första signalerna. I natt kom nya signaler. Då valde vi att sätta in lätta varningsbomber vid två tillfällen, tre laddningar varje gång, säger Olavi Jantunen till DN.

Enligt obekräftade uppgifter som Helsingin Sanomat citerar var det minfartyget Uusimaa som i natt observerade ett föremål som befann sig på havsbotten. Det ska ha lämnat platsen efter att varningsbomberna fällts.

Den finska försvarsmakten kategoriserar observationen som ”ett möjligt undervattensmål” men kan i nuläget inte bekräfta att det rör sig om en ubåt. Än mindre att en främmande makt skulle vara direkt inblandad i händelsen.

Utredningarna kring ärendet fortsätter dock. Finska vikens marinkommando har inlett en förundersökning med brottsrubriceringen territoriekränkning, enligt TT. 

Finlands försvarsminister Carl Haglund säger till Hufvudstadsbladet att en stark misstanke existerar om att det fanns undervattensverksamhet som inte hör hemma där. Men han vill inte spekulera i vad det kan röra sig om för undervattensverksamhet.

– Vi släppte ett par sjunkbomber, varningsbomber som bara för kraftigt oväsen men inte gör direkt skada. Det är ett sätt att visa att man upptäckt verksamheten, säger Haglund.

Försvarsministern uppger att situationen är ”över och hanterad”, och att det nu bara återstår att utreda vad som skett.

Så långt vill dock inte marinens operationschef Olavi Jantunen gå.

– Det är svårt att säga. Det beror på vilket resultatet blir av våra efterforskningar, säger Jantunen till DN.

Kan den misstänkta ubåten fortfarande finnas på finskt vatten?

– Det kommentar jag inte.

Den finska marinen hade vid 12-tiden på tisdagen ännu inte kontaktat den svenska försvarsmakten i ärendet, men enligt Jantunen skulle information ges till företrädare för Sverige senare under dagen.

Försvarsmakten i Sverige vill inte kommentera händelsen alls.

  • Senatse nytt. Följ händelseutvecklingen på DN.se
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.