Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Finland kommer att bli besvärligare inom EU”

Med 19 procent av rösterna är EU-kritiska Sannfinländarna så stort att det måste sitta med i regeringen. Men ingen vet hur partiet ska kunna regera tillsammans med de andra, menar Anna-Lena Laurén som är journalist på finländska Hufvudstadsbladet. ”Det finns en massa oseriösa personer inom partiet”, säger hon.

Sannfinländarnas ordförande Timo Soini har byggt upp en enorm hype kring sig själv genom att tala för arbetaren och ”den lilla människan”. Tidigare har det heller inte varit salongsfähigt att kritisera EU – men Soini har gett missnöjet en röst, säger Anna-Lena Laurén.

– Timo Soini är en seriös politiker. Men det finns en massa andra oseriösa personer inom partiet som vill att Finland helt ska stoppa invandringen och sluta stödja postmodern konst.. Programmet är inte speciellt genomtänkt och det finns politiker som aldrig suttit i riksdagen och kommer att vara svåra för Soini att kontrollera, säger hon.

Hennes tips är att det största partiet, Samlingspartiet (20,4 procent), kommer att bilda regering med Socialdemokraterna (19,1 procent), Svenska folkpartiet (4,3 procent) – och Sannfinländarna.

– Det är en anomali att Sannfinländarna ska sitta i samma regering som Svenska folkpartiet, som är ett liberalt parti som förespråkar invandring och talar för minoriteters rättigheter.

Däremot har Socialdemokraterna flörtat lite med de invandrarfientliga strömningarna i Finland och bland annat kritiserat olagligheter inom byggbranschen med utländska arbetare som inte betalar skatt.

Anna-Lena Laurén menar att regeringen har starkt stöd i riksdagen, men att den kommer att vara splittrad och ha svårt att hålla ihop. Dessutom kommer Finland att bli besvärligare inom EU.

– Både Socialdemokraterna och Sannfinländarna är kritiska till EU:s kreditgarantier till Grekland.

Trots Sannfinländarnas nyvunna popularitet tror hon att partiet kommer att gå samma öde till mötes som sin föregångare Landsbygdspartiet – att det ”kramas ihjäl” och förlorar väljarstöd när det tvingas fatta beslut som strider mot partilinjen.

Både Sannfinländarna och svenska Sverigedemokraterna har utmålats som invandrarfientliga. Men Anna-Lena Laurén tycker inte att de båda partierna är direkt jämförbara.

– SD är sprunget ur nazistiska rörelser medan Sannfinländarna är sprunget ur Landsbygdspartiet. Även om det finns personer inom Sannfinländarna som är uttalade rasister är partiets huvudsyfte att vara anti EU och anti EMU.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.