Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Finland misstänker ryska kränkningar

Gränsbevakningen i Finland utreder två fall där ryska flygplan misstänks ha kränkt landets luftrum i lördags och på måndagen.

Försvarsminister Carl Haglund kommer att begära en förklaring av Ryssland men väljer att inte i det här skedet betrakta dem som provokation. Han finner det möjligt att kraftiga åskväder kan ha orsakat problemen. Ryska plan kan flyga i en smal zon mellan Finland och Estland, där det förekommit åska.

Ett statligt ryskt plan kränkte gränsen under en kort stund utanför Borgå i sydöstra Finland på måndagseftermiddagen.

Ett av det ryska flygvapnets plan misstänks ha befunnit sig olovligt i finsk luftrum väster om Hangö udd under några minuter i lördags.

Enligt nyhetsbyrån Ria Novosti förnekar ryska försvarsdepartementet att kränkningen skett. Enligt Ryssland flög planet i på förhand överenskommen rutt och avvek inte från den.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.