Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 14:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/finland-vantar-med-att-oppna-mot-sverige/

Världen

Finland väntar med att öppna mot Sverige

Utrikesminister Pekka Haavisto.
Utrikesminister Pekka Haavisto. Foto: Niklas Meltio

Det blir ingen öppning av gränsen mellan Finland och Sverige. Ännu. Det meddelade landets utrikesminister Pekka Haavisto vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen. 

Haavisto poängterade vikten av en gränsöppning eftersom de båda länderna har en omfattande handel mellan sig.

– Det skulle vara väldigt viktigt att komma tillbaka till en normal situation med Sverige så fort som möjligt, sade utrikesminister Pekka Haavisto, och upprepade inrikesministerns tidigare erbjudande om att Finland är berett att hjälpa Sverige på alla sätt, bland annat med intensivvård och testkapacitet, skriver Hufvudstadsbladet 

Landets inrikesminister Maria Ohisalo sa också att Finland kommer att öppna sina gränser mot några andra europeiska länder, bland annat Italien, Grekland, Tyskland, Österrike, Ungern, Liechtenstein, Slovakien, Slovenien och Kroatien som då ska ha färre än 8 nya fall per 100.000 invånare under de senaste 14 dagarna, skriver Iltalehti.

I dag har Sverige nästan 119 fall per 100.000 invånare mot Finlands 3,2.

Ohisalo sa också att hon inte såg något direkt hot från Sverige när det gällde smittspridningen:

– Vi ser ingen anledning till att restriktionerna inte ska kunna lyftas bit för bit. Det finns inget särskilt hot.

Finland meddelade också att man inte längre kommer att rekommendera distansarbete. Detta från den 1 augusti. Hittills har 60 procent av Finlands arbetskraft arbetat hemifrån.

Regeringen meddelade även att man inte längre kommer att ge några särskilda instruktioner för hur personer över 70 år ska röra sig. Samma regler kommer nu att gälla för alla invånare, skriver Hufvudstadsbladet. 87 procent av de som har avlidit i Finland har varit över 70 år. I Sverige är den siffran 89 procent.

Ämnen i artikeln

Finland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt