Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Finländare förvånade över lyckostämpel

Foto: Anders Good/IBL Bildbyrå

Många är förvånade över att Finland ligger högt på FN:s lyckolista. Men mest förvånade är nog finländarna själva.

En återkommande låt på karaokebarer i Finland är bandet Eppu Normaalis hit ”Murheellisten laulujen maa”, en ironisk drift med bilden av den förtvivlade finska mannen, som tyngd av bekymmer, mörker och kyla tar till både flaskan och yxan. Refrängens mest minnesvärda rad kan översättas ungefär till ”De tusen dystra sångernas land”.

Finländsk kultur är full av den här typen av livsförnekande klassiker. Därför gick ironin inte förbi när Finland häromdagen utnämndes till ”Världens lyckligaste land” enligt FN:s färska lyckoindex World Happiness Report. På listan fanns sammanlagt 156 länder.

Finland? Verkligen?

Ifjol låg Norge på första plats. Det är lätt att acceptera. Rosiga kinder och friska landskap. Sverige med sin stabila ekonomi brukar också ligga bland topp tio.

Men Finland som etta?

Ja, egentligen är det väl inte så svårt att förstå. Det finns ett finländskt talesätt enligt vilket det är ”en lottovinst att födas i Finland”, och ska man tro FN:s statistik stämmer det åtminstone till viss del. World Happiness Report betygsätter länder utgående från bland annat personlig frihet, förväntad livslängd, social säkerhet och korruption. Den relativa välfärden i Norden gör att de nordiska länderna ofta hamnar högt.

Man kan fundera på om finländarnas dystra självbild i själva verket kan har något slags motsatt effekt.

Och tydligen gäller det inte enbart – som man kunde tro – om man är vit, medelklass och har ett arbete.

Rapporten har i år tagit i beaktande även hur invandrare mår i 117 av de länder som ingått i undersökningen. Enligt den finns det en korrelation: i de länder som toppar lyckolistan uppger också invandrargrupper att de mår bättre.

Man kan fundera på om finländarnas dystra självbild i själva verket kan ha någon slags motsatt effekt. All denna självironiska klagan kanske är terapeutisk? 

När det svåröversatta danska begreppet ”hygge” (ungefär ”mysighet”) blev ett storsäljande varumärke häromåret var finländska förläggare inte sena att följa efter. I år lanserades så den internationella boken om konceptet ”kalsongfylla”, som i korthet beskriver den nationella mindfulnessmetoden att stanna hemma i kalsonger och dricka för sig själv. Kanske handlar lycka bara om att ha tillräckligt lågt ställda förväntningar.

Läs mer: Finland är världens lyckligaste land

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.