Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/finlands-juha-sipila-avgar-som-partiordforande/

Världen

Finlands Juha Sipilä avgår som partiordförande

Juha Sipilä (C) lämnade avgångsbeskedet på tisdagen. Foto: HEIKKI SAUKKOMAA

Finländska politikern Juha Sipilä avgår som ordförande för Centern. Det meddelar han i ett blogginlägg, enligt Hufvudstadsbladet. 

Rätta artikel

Juha Sipilä, partiordförande för Centern i Finland, meddelade på tisdagen i ett blogginlägg att han avgår som partiordförande. 

”Centern är värd en ny inspirerande start. Partiet påbörjar arbetet med att förnya sig och gör upp ett reformprogram. Partiets framtid stakas ut av dess nya ordförande”, skriver Sipilä, som också säger att valresultatet inte gav några andra möjligheter:

”Jag bär ansvaret för valförlusten.”

Sipilä sitter kvar fram till den 7 september då partiet vid en extra partikongress ska välja en ny ordförande, enligt Hufvudstadsbladet.

Juha Sipilä meddelar sin avgång. Foto: Twitter

 

Centern gjorde ett dåligt riksdagsval i Finland i söndags. Valresultatet landade på 13,8 procent vilket blev partiets sämsta resultat sedan 1917. Centern förlorar 18 mandat i riksdagen.

Läs också: Fler kvinnor och unga tar plats i Finlands riksdag.

I stället gick de rödgröna starkt framåt i söndagens riksdagsval och när alla röster räknats stod Socialdemokraterna som segrare.

Läs också: S vann valet i Finland.

Sipilä ville på söndagen inte säga något om sin framtid.

Sipilä avgick som statsminister den 8 mars efter närmare fyra år vid makten. Avgången, som skedde fem veckor innan valet, var en följd av att regeringen misslyckats med att få igenom en stor social- och hälsovårdsreform. 

När Sipilä lämnade in regeringens avskedsansökan den 8 mars flaggade han för att han inte skulle ställa upp för omval som partiledare om valet skulle gå dåligt.

Läs också: Rödgrönt segerrus i jämnt finskt val.

Centerns partistyrelse skriver i ett pressmeddelande att partiet nu är i opposition, enligt Hufvudstadsbladet. Samtidigt stänger de inte helt dörren till att medverka i en regering.

”Tröskeln att ingå i en regering är hög. Centern kan ingå i en regering enbart med ett sådant program, där hela landet tas i beaktande och där det görs ett fortsatt målmedvetet jobb för att lyfta sysselsättningsgraden till 75 procent. Det sker inte av sig själv.”

Ämnen i den här artikeln:

Finland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Veronika Åström

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt