Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 20:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/finlands-statsminister-kallar-sig-gubbfeminist-och-leder-en-regering-med-fler-kvinnor-an-man/

Världen

Finlands statsminister kallar sig ”gubbfeminist” och leder en regering med fler kvinnor än män

Foto: Niklas Meltio

Finlands statsminister Antti Rinne kallar sig ”gubbfeminist” och leder en regering där över hälften av ministrarna är kvinnor. 

– I Finland har feminismen lite sämre rykte än i Sverige, kanske för att den ofta medvetet missförstås, säger statsministern som har huvudansvaret för ordförandeskapet i EU just nu.

En elsparkcykel står parkerad framför grinden till statsministerns tjänstebostad villa Bjälbo i Helsingfors. Det är inte Antti Rinne själv som använt den, däremot en av hans närmaste medarbetare. Ståndaktigt nog, eftersom det blivit kallt under natten och faller snöblandat regn.

Den gamla trävillan är från 1873 och fungerar som både representationsvåning och övernattningslägenhet. Snart ska statsministern iväg och prata om en nylanserad biografi om honom själv, skriven av journalisterna Matti Mörttinen och Lauri Nurmi. 

– Jag bestämde mig för att gå med i bokprojektet eftersom det sägs att folk vet så lite om mig. Och jag lärde mig mycket om min barndom när jag läste den, skrattar han.

Antti Rinne känns inte pr-tränad. Han svarar rakt på alla frågor och tar tid på sig, driver ingen tydlig agenda. Han är saklig och omsorgsfull i sina svar vilket kan göra honom lite byråkratisk och långrandig. Vissa finländska statsmän före honom har varit disponerade att prata om Finland i ödesmättade termer. Antti Rinne verkar inte lika mån om att agera landsfader.

För mig handlar det helt enkelt om en grundläggande princip om allas lika värde

Han kallar sig feminist, och fick i en debatt för något år sedan epitetet ”äijäfeministi”, ungefär ”gubbfeminist”.

– Jag tror att det var en kommentar om mitt utseende. Jag var ju 20 kilo tyngre på den tiden. I Finland har feminismen lite sämre rykte än i Sverige, kanske för att den ofta medvetet missförstås. Men för mig handlar det helt enkelt om en grundläggande princip om allas lika värde oavsett kön, etnicitet eller yttre faktorer.

Han tillträdde som statsminister efter att Socialdemokraterna vann riksdagsvalet med knapp marginal i våras, och leder nu en regering som är sällsynt jämställd – över hälften av ministrarna är kvinnor. I regeringen sitter förutom Socialdemokraterna även Vänsterförbundet, De gröna, Centern och Svenska folkpartiet.

Rinne säger att han är rätt lik sin kollega i Sverige, Stefan Löfven.

– Vi har känt varandra i ett par decennier, via fackföreningsvärlden. Jag tror att vi har ungefär samma syn på samhället och mänskligheten.

Foto: Niklas Meltio

Hans bakgrund är klassiskt socialdemokratisk. Föräldrarna var jurister men familjen var inte rik – han säger att det snarare handlade om en ganska anspråkslös småstadstillvaro där bildning och böcker var centrala.

Själv började han också studera juridik, sögs in i fackföreningsrörelsen, och träffade – efter två äktenskap – sin nuvarande fru Heta Ravolainen-Rinne i de socialdemokratiska kretsarna. Hon är utbildad bilmekaniker och ingenjör, och på fritiden gillar hon att vara kartläsare på rallytävlingar.

Finland är sedan i juli ordförandeland i Europeiska unionen – ett EU starkt präglat av Brexit. Anti Rinne tror inte att en ny folkomröstning om Brexit nödvändigtvis skulle leda till att de låsta positionerna i brittisk politik öppnas.

– Det är inte alls säkert vad en sådan omröstning skulle ge för resultat i dag. Storbritannien är mycket delat. De stora partierna är delade i frågan, folket är delat. Om landet lämnar EU kan britterna se vad konsekvenserna faktiskt blir. Kanske blir det snarare aktuellt att omvärdera medlemskapet om tio år. Men det här baserar jag bara på vad jag hört och läst, det är ju inte fakta vi pratar om, säger han.

EU är splittrat inom flera områden. Dels gäller det migrationspolitiken – Frankrike, Tyskland och Italien vill se en tillfällig lösning där länderna omfördelar flyktingarna jämnt. Där sätter bland annat Sverige emot eftersom landet redan burit ett stort ansvar.

– Jag tycker att Löfvens inställning är förståelig, Sverige har gjort mycket redan. För att Frankrikes och Tysklands lösning skulle bli aktuell behövs det att åtminstone 20 länder är överens, och det finns en del medlemsländer med ganska hårda attityder, säger Rinne, och syftar på länder som Tjeckien och Polen.

Enligt honom splittrades attityderna kring migrationsfrågan efter flyktingkrisen 2015, men också på grund av åtstramningspolitiken som infördes i många europeiska länder efter finanskrisen.

– Jag anser att vi alltid har en skyldighet att hjälpa människor i nöd. Men vi måste kunna göra det på ett sätt som inte uppmuntrar människosmuggling. EU-kommissionen har en viktig roll när det gäller att komma på nya lösningar på det här problemet. Och jag tror att en del av det handlar om att arbeta med bistånd på ett nytt sätt. Vi bör sätta in mera resurser på utbildning, rent vatten och infrastruktur i de drabbade länderna. Och det måste göras medan det fortfarande finns tid, för inom en överskådlig framtid kan det annars handla om tiotals miljoner människor som flyr, säger han.

Antti Rinne skriver under ett exemplar av sin biografi. Foto: Niklas Meltio

Finland har sedan i juli 2015 tagit emot drygt 50.000 asylsökande. Antti Rinne kan siffrorna utantill.

– Av dem har 17.823 personer beviljats asyl. 32.000 har fått negativt asylbesked. En tredjedel av dem har dragit tillbaka sin ansökan och lämnat Finland, en tredjedel har fått ett negativt beslut och antingen lämnat landet eller gått under jorden, och ungefär 10.000 väntar på ett nytt beslut.

Det har förekommit mycket kritik mot den långsamma behandlingsprocessen. Människor hinner starta nya liv i Finland och blir sedan, efter flera år, avvisade ur landet.

– Den här plötsliga mängden flyktingar var stor för oss och man var tvungen att delvis anställa människor som saknade utbildning, eller så gav man dem en snabb utbildning. Det har säkert uppstått många situationer där besluten inte varit rättssäkra. Det är en svår process och därför tar det tid. Men det är viktigt att minnas att största delen av inflyttningen till Finland ändå sker på grund av arbete eller kärlek, säger Rinne, som hoppas att hans regering kan snabba upp byråkratin för att avlasta Migrationsverket.

Det är viktigt att minnas att största delen av inflyttningen till Finland ändå sker på grund av arbete eller kärlek

En annan knäckfråga inom EU är klimatmålen. Alla länder är inte lika drivande när det gäller grön politik. Finland vill vara koldioxidneutralt år 2035. I Polen har man nyligen öppnat en ny kolgruva.

– Jag tror att man måste förstå de här ländernas ekonomiska grund. l Polen är den helt kopplad till landets energipolitik. Om de ska ha en möjlighet att avveckla sin kolkraft måste vi skapa en övergångsperiod för dem, säger Rinne.

Statsministern har själv försvarat Greta Thunberg den senaste tiden, mot den kritik hon utstått från i synnerhet män i hans egen ålder. Det är nytt i finsk politik att en manlig statsminister har den här profilen utåt. Rinne gick också i somras som första finländska statsminister någonsin i Prideparaden i Helsingfors.

– Jag har fyra vuxna döttrar i min familj och tre barnbarn. Under åren har vi pratat mycket om klimatkrisen och oron för framtiden. I Greta Thunberg ser jag djupt i min själ ett rop på hjälp från unga människor: Hjälp nu för Guds skull! Det är ert jobb, ni har makten, ni beslutar om de här sakerna. Jag har svårt att förstå att vuxna människor och politiska beslutsfattare vill urvattna och nedvärdera ett sånt budskap. Från en ung människa som är allvarlig och som fått en enorm mängd ungdomar att mobilisera sig.

I Greta Thunberg ser jag djupt i min själ ett rop på hjälp från unga människor: Hjälp nu för Guds skull!

Rinne har lett Socialdemoraterna sedan 2014. Hans största genomslag på sociala medier kom – något ofrivilligt – för fyra år sedan när han skulle berätta om ett familjerecept och räknade upp en pastarätt som innehöll bland annat 800 gram bacon och 800 gram ost. En kvällstidning räknade ut att hela receptet innehöll 10.000 kalorier det blev snabbt känt som ”Antti-pasta”.

Rinne förklarade senare att han i misstag överdrivit mängden bacon och menade att rätten skulle räcka i flera dagar i en stressig familj.

En allvarlig lunginflammation på en semesterresa i fjol gjorde att han sjukskrev sig strax innan valet. I samband med sjukhusvistelsen upptäcktes en blockering i ett kranskärl i hjärtat.

– Men när jag insjuknade hade jag redan lagt om min diet och gått ner 20 kilo i vikt. Hjärtproblemen finns tyvärr i släkten. Just nu mår jag hur bra som helst, säger han.