Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Finländsk hjälparbetare frisläppt

En finländsk kvinna som kidnappades i Afghanistan när hon arbetade för svenska Operation Mercy har släppts fri.

Kvinnan beskrivs vara i ”förhållandevis bra skick”.

– Vi är väldigt glada, säger Scott Breslin på biståndsorganisationen till TT.

Finländskan fördes bort den 20 maj när beväpnade män angrep organisationens bostadshus i huvudstaden Kabul. En afghansk vakt och en tysk kvinna, som också arbetade för den svenska organisationen, dödades i attacken.

På torsdagsmorgonen meddelade Finlands utrikesdepartement att hon släppts. Senare under dagen sade utrikesminister Timo Soini att hon befinner sig på en säker plats, rapporterar Yle. Några detaljer om hur frigivningen gick till är inte kända.

– Finland har inte betalat en lösesumma, och kommer aldrig att göra det, sade Timo Soini vid en presskonferens.

Enligt Thomas Elfgren vid Centralkriminalpolisen är kvinnan i ”förhållandevis bra skick”, men hon ska genomgå en läkarundersökning. När hon kan få resa hem igen är oklart.

Det är inte känt vilka som kidnappade kvinnan.

Operation Mercy hänvisar till ett uttalande på sin hemsida. I det tackar organisationen bland annat alla som har arbetat för att deras kollega ska friges.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.