Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Finsk tidning: Statsministern tystade statliga mediebolaget

Foto: Jessica Gow / TT

Den finländske statsministern Juha Sipilä, Centern, ska ha skickat ett tiotal meddelanden till en reporter på det statliga bolaget Yle.

Enligt den finska tidningen Suomen Kuvalehti ledde detta till att Yle stoppade sin rapportering kring statsministern.

 

Uppgifterna kommer från den finländska tidningen Suomen Kuvalehti. Anonyma källor på Yle har pratat med tidningen och sagt att Yles ledning bestämt sig för att stoppa rapporteringen kring statsministern.

Om uppgifterna stämmer betyder det att Finlands statsminister på ett eller annat sätt tystat ner Yle i en fråga som berör statsministern själv. Yle är ett statsfinaniserat bolag, Finlands motsvarighet till Sveriges radio eller SVT.

Yle har under förra veckan rapporterat att Juha Sipilä har kopplingar till det statliga gruvbolaget Terrafame, tidigare Talvivaara. Finlands regering har nyligen reserverat 100 miljoner euro för att finansiera den förlustbringande gruvverksamheten.

Enligt Yles rapportering äger släktingar till Juha Sipilä ett bolag som fått beställningar av Terrafame. Sipilä bestrider jäv, och ska ha skickat ett tiotal meddelanden till en redaktör på Yle under fredagskvällen. Statsministern har bland annat skrivit att han inte ”litar på Yle överhuvudtaget”.

Det sista meddelandet har enligt Suomen Kuvalehti skickats av Juha Sipilä på natten mellan fredag och lördag.

På Yle hade man redan bestämt sig för att göra ett inslag om statsministerns meddelanden, men ledningen på bolaget bestämde i sista stund att dra in programmet.

Yles chefredaktör Atte Jääskeläinen bestrider att Sipilä skulle ha påverkat bolagets rapportering. Jääskeläinen säger till FNB att Yle har gjort publiceringsbesluten kring Terrafamefrågan självständigt och enligt normala nyhetsvärderingar.

Läs mer: Så är mannen som väntas bli Finlands nästa ledare

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.