Finska myndighetssajter blockerades i nätattack - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Finska myndighetssajter blockerades i attack

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Flera myndighetssajter i Finland har utsatts för en överbelastningsattack på söndagen, rapporterar finska medier.

Flera av de finska ministeriernas sajter har legat nere helt och hållet, samt sidor som tillhör den finska polisen, försvarsmakten och tullen.

– Sådant här sker mycket runtom i världen och i Finland också. Men i jämförelse med det som skett under de senaste månaderna var det här nog den mest omfattande, säger Pasi Lehmus, vd för Statens center för informations- och kommunikationsteknik, till public service-bolaget Yle.

Attacken inleddes vid klockan 16.30 och själva problemet ska ha lösts under eftermiddagen eller kvällen. Flera sidor ska dock inte ha återställts direkt. När TT försökte besöka myndighetsportalen suomi.fi vid 23-tiden var det inte möjligt, men bland annat polisens hemsida fungerade.

Inget har sagts om vem eller vilka som misstänks ligga bakom attacken. Överbelastningsattacker, eller DDOS-attacker, förhindrar åtkomsten till sidor på nätet genom att rikta stora mängder datatrafik från ett nätverk av datorer mot dem.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.