Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Finskt parti pekar ut somalier som ”orena”

Sannfinländarna i en kommun i östra delen av Finland vägrar att använda en lokal där somalier håller möte en gång i månaden. Gruppens ordförande anser att lokalen är oren.

Det är den lokala fullmäktigegruppen i staden Lieksa som kräver att partiet ska få en annan möteslokal eftersom den som man nu får använda delas med andra grupper, bland annat en som arbetar med somaliska frågor.

Lokaltidningen skriver, enligt den finska nyhetsbyrån FNB, att Sannfinländarnas gruppordförande i går, måndag, krävde att få "en ren möteslokal".

Ordföranden i Sannfinländarnas distrikt i norra Karelen, Eero Bogdanoff, säger till FNB att fullmäktigegruppens ordförande har agerat tanklöst.

Sannfinländarna, som betecknas som ett främlingsfientligt parti, är i dag Finlands näst största parti i en mätning som publicerades i Helsingin Sanomat i slutet av oktober. Centern, med 21,8 procents väljarstöd, är fortfarande störst med Sannfinländarna tre procenteneheter efter på 18,9 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.