Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fiskare kan väcka konflikt mellan Kina och Japan

Fiskebåtar på väg mot den omstridda ögruppen.
Fiskebåtar på väg mot den omstridda ögruppen. Foto: AFP

De omkring 1.000 kinesiska fiskebåtar som på måndagens gav sig av mot den omstridda ögruppen Senkaku kom fram sent på kvällen svensk tid. Det rapporterar Japans nyhetsbyrå Kyodo. Protestaktionen kan få stora konsekvenser i regionen.

– Om uppgifterna stämmer kan det bli eldutväxling, säger Linus Hagström, ledare för Utrikespolitiska institutets Östasienprogram.

De omkring 1.000 fiskefartygen som nu har anlänt till ögruppen kommer att övervakas från båda sidor. Deras närvaro och den pågående konflikten har fått USA:s försvarsminister att uttala sin oro över konflikten. I ett uttalande från Leon Panetta, som just nu befinner sig i Japan, uppmanas parterna till att lösa konflikten genom diplomati.

Båda länderna gör anspråk på öarna som på kinesiska heter Diaoyu och på japanska Senkaku. Sedan den japanska regeringen köpte ögruppen från privata ägare för motsvarande 180 miljoner kronor i förra veckan, har protesterna i Kina eskalerat.

– Idén om att Kina skulle kunna försöka ta kontroll över öarna genom att skicka 1.000 fiskebåtar har funnits med i 40 år och är ett väldigt allvarligt läge, säger Linus Hagström.

Aktionen är troligen ett privat initiativ för att markera att öarna, i kinesiska ögon, tillhör Kina. Uppgifterna om fiskebåtarna kommer från Kyodo, som citerar en kinesisk radiostation, och det är inte bekräftat att det rör sig om en protestaktion.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.