Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Fjällvandrare hittade vikingasvärd

En fjällvandrare hittade den 1.200 år gamla vikingasvärdet i de norksa bergen.
En fjällvandrare hittade den 1.200 år gamla vikingasvärdet i de norksa bergen. Foto: Bjarte Brask Eriksen / Hordaland fylkeskommune

En fjällvandrare gjorde för ett par år sedan ett sensationellt fynd på en av sina turer i de norska bergen. Under en vandring ”snubblade” han över ett 1.200 år gammalt vikingasvärd som nu överlämnats till arkeologer.

– Det 80 centimeter dekorerade svärdet är daterat till början av vikingatiden, säger arkeologen Jostein Aksdal, till AFP.

Svärdet har med stor sannolikhet tillhört en högt uppsatt person, eftersom de flesta vikingar normalt endast bar yxa eller kniv, enligt Aksdal.

En ordentlig undersökning av platsen för fyndet kommer att göras. Kanske finns där en vikingagrav, eller var det platsen för ett mord? Så resonerar den upprymde arkeologen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.