Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 06:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fjarde-person-dod-i-virusutbrottet-i-kina/

Världen

Fjärde person död i virusutbrottet i Kina

Resenärer från Wuhan skannas på flygplatsen i Narita, Japan.
Resenärer från Wuhan skannas på flygplatsen i Narita, Japan. Foto: Kyodo News via AP

En fjärde person har avlidit i den mystiska sarsliknande lungsjukdomen som sprids i Kina. Zhong Nanshan, som arbetade mot sarsutbrottet 2002–2003, ser dock ingen fara för en liknande epidemi den här gången.

DN-TT Text

Den senast avlidne är en äldre man som också hade en bakomliggande sjukdomsbild, uppger vårdmyndigheter i Wuhan.

Minst 15 vårdarbetare i staden har insjuknat av lunginflammation, och totalt har fler än 200 personer smittats.

Men Zhong Nanshan, som utreder utbrottet, säger att det kan stoppas med ökad vaksamhet. Enligt honom är det inte någon fara för en återupprepning av sarsutbrottet 2002–2003, där nästan 800 personer avled, så länge förebyggande åtgärder vidtas.

– Det tog bara två veckor att identifiera det tidigare okända coronaviruset, säger han till nyhetsbyrån Nya Kina.

På måndagen bekräftade forskaren Zhong Nanshan vid Kinas folkhälsomyndighet uppgifterna att viruset smittar mellan människor, rapporterar AFP. Fall har rapporterats från Japan, Sydkorea och Thailand.

Australien meddelar att man kommer att börja screena passagerare på de tre flighterna som går varje vecka från Wuhan, där smittan tros ha sitt ursprung, till Sydney. Passagerare ska informeras om att de ska säga till personal vid ankomsten om de har feber eller misstänker att de kan ha smittats.

– Du kan inte till fullo förhindra att smittan sprids till landet. Inkubationstiden är antagligen en vecka. Det handlar om att identifiera personer med hög risk och se till att de som har en hög risk vet om det och vet hur de ska söka vård, säger Brendan Murphy, medicinskt ansvarig vid det australiska regeringskansliet.

Läs också: Spridningen skapar oro inför kinesiska nyåret