Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fler-an-11000-smittade-av-viruset/

Världen

Regeringen klassar nya coronaviruset som samhällsfarlig sjukdom

Antalet bekräftade fall av det nya coronaviruset närmar sig 12.000 personer.
Antalet bekräftade fall av det nya coronaviruset närmar sig 12.000 personer. Foto: Tomas Gunnarsson

Regeringen klassar det nya coronaviruset som en allmän- och samhällsfarlig sjukdom. Det innebär bland annat möjligheter för myndigheter att vidta åtgärder som undersökningskrav och beslut om karantän. 

Samtidigt väntas de svenskar som evakuerats från Wuhan att landa i Sverige inom kort.

Det var på lördagen som regeringen meddelade att man klassar det nya coronaviruset som allmänfarligt och samhällsfarligt. Detta efter en begäran från Folkhälsomyndigheten. 

– Regeringen är väldigt angelägen om att ha en god beredskap och när vi får en begäran från Folkhälsomyndigheten om att klassa viruset som en samhällsfarlig sjukdom så ska vi fatta beslut skyndsamt och det är också det vi har gjort, säger socialminister Lena Hallengren till DN.

Klassificering innebär i praktiken att myndigheter får mandat att spärra av större områden, kräva undersökningar och sätta smittade i karantän. 

– Varken vi eller Folkhälsomyndigheten tror att det blir så, men i ett scenario där det finns risk för spridning och ett större utbrott så vill vi ha en beredskap. Då kan det handla om att man bedömer i olika fall att man behöver isolera eller ha vård med tvång, säger socialminister Lena Hallengren till DN.

Beslutet, som träder i kraft vid midnatt i dag lördag, betyder inte att risknivån vad gäller det nya coronaviruset höjs, säger Lena Hallengren. 

– Det är viktigt att vi är beredda, helt enkelt. Min bild är att vi har en god beredskap och vi ser till att rusta oss maximalt innan saker och ting händer, för att minimera skador som skulle kunna uppstå.

Parallellt med regeringens beslut ska de svenskar som evakuerats från Wuhan vara på väg hem.

Exakt när personerna landar är inte känt, uppger svenska UD, men de förväntas anlända i helgen. 

MSB uppger för DN att de är inkopplade i evakueringen, men vill inte uttala sig om när eller hur svenskarna tar sig hem.

Huruvida regeringens beslut innebär någon stärkt beredskap vad gäller de evakuerade är inte klart, men säkert är att de kommer få bästa möjliga vård, säger Lena Hallengren.

– Det görs ju också hälsokontroller både innan de lämnar och när de landa så att man ska ha god kontroll, både för deras och för samhällets skull, säger Lena Hallengren. 

När världshälsoorganisationen WHO för några dagar sedan utlyste ett internationellt hälsonödläge kom beslutet med ett klargörande: globala handels- och reserestriktioner är inte nödvändiga. 

– Det kan göra mer skada än nytta eftersom det hindrar informationsdelning och kan skada ekonomier, sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom på fredagen.

Trots det har flera länder runtom i världen stoppat flygningar till och från Kina de senaste dagarna, och sammanlagt har över 10.000 flighter ställts in eller skjutits upp sedan utbrottet av det nya coronaviruset för drygt en månad sedan. 

På lördagen isolerades Kina vidare från omvärlden då USA och Australien fattade beslutet att porta alla personer som besökt Kina den senaste tiden.

– Vi sätter säkerheten i första rummet, säger Australiens premiärminister Scott Morrisson, rapporterar Reuters. 

Kina har kritiserat vågen av reserestriktioner och riktade skarp kritik mot USA:s beslut.

– När WHO gör en rekommendation mot reserestriktioner, så skyndar USA åt det andra hållet, säger Hua Chunying, talesperson för kinesiska utrikesministeriet. 

Nästan 12.000 människor var på lördagen bekräftat smittade. Dödstalet efter utbrottet, som startade i Wuhan i Hubeiprovinsen den 30 december förra året, är nu 294, uppger kinesisk statlig tv. 

Högtiden kring det kinesiska nyåret har förlängts och de som vill registrera sig för äktenskap får inte längre tillåtelse av kinesiska myndigheter, åtgärder som tas för att undvika folksamlingar, rapporterar BBC

Läs mer: Falska påståenden sprids om det nya coronaviruset