Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fler än 900 befaras döda efter ny flyktingkatastrof

01:25. 900 flyktingar befaras ha dött i söndagens flyktingkatastrof på Medelhavet. Italiens premiärminister vädjar nu om hjälp.

Drygt 900 flyktingar befaras ha drunknat utanför Libyens kust på lördagen och nu kallar EU till ett extra toppmöte efter katastrofen. Italien vill se en gemensam insats för att framtida tragedier ska kunna undvikas.

Hoppet anses nu vara ute att hitta fler överlevande efter söndagens svåra båtolycka på Medelhavet. Det finns vittnesuppgifter om hundratals kroppar i vattnet.

– Detta kan vara en av de största tragedier som har skett i Medelhavet, säger Carlotta Sami, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR, till italienska Rai News 24.

Det var runt midnatt natten mot lördag som fiskebåten som flyktingarna färdades i fick problem med styrningen och anropade sjöräddningen. Det portugisiska containerfartyget ”King Jacob” kallades till området för att hjälpa till vid nödsituationen, enligt tidningen La Repubblica. Många av flyktingarna ska då ha rusat till ena sidan av båten för att tillkalla hjälp, varefter den kapsejsade. Glädjen över att bli räddade kan därmed ha resulterat i ögonblicklig död.

Enligt myndigheter i Italien och på Malta kan så många som 700 ha funnits på båten, en uppgift som kom från en eritreansk man som räddats. Men senare kom uppgifter genom den italienska nyhetsbyrån Ansa, som talat med en italiensk åklagare, om att så många som 950 kan ha befunnit sig ombord. Många under däck. Av dessa ska endast 28 ha räddats enligt Italiens premiärminister Matteo Renzi. 24 döda ska ha bärgats.

Uppgifterna om att så många som 950 kan ha varit på fartyget kommer via den italienska åklagaren Giovanni Salvi som talat med med en överlevande, en man från Bangladesh. Salvi ska då ha fått veta att smugglarna låst in ett par hundra människor under däck, skriver AP. 200 av de döda ska ha varit kvinnor och 40–50 barn.

Giovanni Salvi säger till AP att man ännu inte har kunnat bekräfta mannens uppgifter.

Den 30 meter överlastade fiskebåten ska ha vält omedelbart enligt ögonvittnen ombord på ”King Jacob”. Den värsta flyktingkatastrofen på Medelhavet i modern tid skulle därmed vara ett faktum.

– Människor jag har pratat med har sett hundratals kroppar flyta omkring, berättar journalisten Mark Micallef på tidningen Times of Malta. Han står i ständig kontakt med källor inom räddningsinsatsen.

Italienska kustbevakningen under räddningsarbetet. Foto: Reuters.

Enligt Mark Micallefs källor lyckades inte räddningsfartygen ta sig till olycksplatsen förrän frampå morgonen. De människor som hade befunnit sig ombord på båten hade då legat i vattnet i timmar.

– De kommersiella fartygen som möter migranterna är sällan vana vid sådana här räddningsaktioner och har kanske bara ett par män i besättningen – ofta kan de inte göra mer än att se på när människor dör framför ögonen på dem, säger han.

Vid 16.30-tiden svensk tid på lördagen konstaterade räddningsledningen att hoppet om att hitta fler överlevande nu var ute.

Fram till dess pågick en omfattande räddningsinsats, där italienska skepp, maltesiska flottan och handelsfartyg deltog. En räddningsaktion som övergick till att bärga döda ur havet och att föra dem till Sicilien och Malta.

Enligt AFP håller EU ett extrainkallat toppmöte med anledning av den svåra båtolyckan på Medelhavet. Detta sedan italiens president Renzi krävt ett möte. Renzi sa att EU nu måste samla sig till en gemensam inats för att stoppa framtida tragedier i Medelhavet. Och att detta måste vara en prioriterad åtgärd, skriver The Guardian.

Maltas president Marie-Louise Coleiro Preca så efter katastrofen att flyktingarna inte längre ska vara några att frukta:

– Det finns inga lätta lösningar på migrationen. Det handlar inte bara längre om att det är krig. I dagens värld flyttar människor på sig, precis som våra egna barn ger sig utomlands för att bli bättre människor. Om det hade handlat om oss själva – om vi hade tvingats lämna våra hem för att ges en chans att leva ett anständigt liv – skulle inte vi ta den chansen?, frågade hon retoriskt vid ett tal i Floriana utanför huvudstaden Valletta skriver Times of Malta.

Frivilligorganisationen Rädda Barnens personal i Italien finns på plats på Lampedusa och åker ofta med på räddningsfartygen för att ta hand om minderåriga som försöker ta sig till Europa.

– Alla på Lampedusa är fullt upptagna med räddningsinsatsen. Vi vet inte om det fanns barn ombord men det kan man anta. Det finns inte ord för det som har hänt, säger Sveriges generalsekreterare för Rädda Barnen Elisabeth Dahlin till DN.

Hon är kritisk till att det inte görs mer från ansvariga politiker inom EU när det gäller båtflyktingarna, och att göra mottagandet av barnen tryggare.

– Alla EU-länder måste ställa upp och se till att det blir ordentliga räddningsinsatser och säkra vägar. Det här är inget problem som kommer att blåsa över på några månader, säger hon.

 

Olyckan, som inträffade på internationellt vatten, cirka 15 mil utanför Libyens kust och 20 mil från den italienska ön Lampedusa, liknar den där omkring 400 personer uppges ha omkommit för några dagar sedan.

Utrikesminister Margot Wallström kommenterar katastrofen på Twitter: ”Fruktansvärda nyheter om hundratals döda i Medelhavet. Situationen kommer att diskuteras på måndagens utrikesministermöte i EU” skriver hon.

Fakta: Dödliga migrantolyckor

12 april 2015: cirka 400 migranter befaras ha omkommit när en överlastad fiskebåt kapsejsade utanför libyska kusten.

14 september 2014: En båt med cirka 200 afrikanska migranter sjunker öster om Tripoli. Bara 36 räddas.

10 september 2014: Upp till 500 migranter befaras ha drunknat sedan människosmugglare rammat deras båt utanför Malta.

22 augusti 2014: 170 migranter från Afrika söder om Sahara dör när deras båt sjunker utanför Tripoli.

3 oktober 2013: Ett skepp med 500 migranter som reste från Afrikas horn sjunker utanför Lampedusa. Minst 366 människor dör.

(TT)

Fakta: I fjol drunknade nästan 3.500

Förra året kom cirka 170 000 migranter till Italien över Medelhavet. 3 419 människor beräknas ha drunknat på vägen.

Enligt Italien har 21 385 migranter kommit till Italien mellan den 1 januari och den 15 april i år. Under samma period i fjol var det 20 899 migranter.

Siffror från EU:s gränsmyndighet Frontex gör gällande att mellan en halv och en miljon kan vänta på att resa till Italien från Libyen.

Sedan över 300 migranter drunknat i en olycka utanför Lampedusa hösten 2013 drog Italien igång sök- och räddningsinsatsen Mare Nostrum, i syfte att rädda liv på Medelhavet. Sverige är ett av 19 EU-länder som tillsammans med Island, Norge och Schweiz deltar i Triton.

Källa: Migrationsverket, Röda Korset, Human Rights Watch

(TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.