Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 11:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fler-brander-i-brasilien-varldens-storsta-vatmark-drabbad/

Världen

Fler bränder i Brasilien - världens största våtmark drabbad

Foto: Mato Grosso do Sul State/Chico Ribeiro/AFP

På tio dagar har bränder slukat ett område lika stort som London i det brasilianska våtmarksområdet Pantanal. Området är känt för sin biologiska mångfald. Nu möts räddningsarbetare av kvarlevorna från djur som mist livet i lågorna.

Pantanal är världen största tropiska våtmark och sträcker sig över delar av Brasilien, Bolivia och Paraguay. Området är ett populärt resmål, just på grund av sin artrikedom. Besökare kan få en glimt av alltifrån papegojor till jaguarer och floduttrar.

Men i år blev torrsäsongen längre än vanligt i Pantanal. Nu gör kombinationen av lite regn, höga temperaturer, låg fuktighet och starka vindar att bränder sprider sig snabbt i området.

– När det är så här höga temperaturer och låg fuktighet kommer varenda gnista att starta bränder som de vi sett de senaste dagarna, säger Júlio Cesar Sampaio från WWF, till AP.

Lokala myndigheter menar att bränderna är mer omfattande än någonsin tidigare. Brandmän i området misstänker att lågorna tagit fart när lokalinvånare eldat för att rensa marken från vegetation, något som är vanligt bland nötdjursuppfödare. 

Mellan januari och november ökade antalet bränder med 516 procent jämfört med samma period året innan, enligt siffror från Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut. I sitt arbete hittar räddningsarbetare nu de brända kvarlevorna från kajmaner, leguaner och ormar. 

Andra djur har mist sina källor till föda på grund av bränderna. Bland dem finns hyacintaran, världens största papegoja. När artens naturliga föda, kokospalmerna, slukats av elden måste fåglarna nu hitta nya matkällor.

Under året har de massiva bränderna i Amazonas regnskog överskuggat situationen i Pantanal. Även om bränderna som härjar i våtmarksområdet är färre till antalet är de mer koncentrerade till specifika områden, som drabbas hårt.

– Jag har varit brandman i 23 år. Vi har haft bränder förut, men de är mycket allvarligare nu. Vi vill att världen uppmärksammar vårt Pantanal också, säger Waldemir Moreira, som driver miljöskyddsenheten på områdets brandkår, till AP.