Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 08:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fler-civila-dodas-i-afghanistan/

Världen

Fler civila dödas i Afghanistan

En medlem ur de afghanska säkerhetsstyrkorna står vid ruinerna efter ett självmordsdåd i Kabul.
En medlem ur de afghanska säkerhetsstyrkorna står vid ruinerna efter ett självmordsdåd i Kabul. Foto: Noorullah Shirzada/AFP

Antalet civila dödsoffer i den väpnade konflikten i Afghanistan har ökat under 2018. USA- och regeringsledda flygattacker ledde till att 313 civila förlorade livet mellan januari och september. Det visar en ny rapport från Migrationsverket.

Ivan Solander
Rätta artikel

Enligt rapporten som redogör för säkerhetsläget i landet har antalet civila dödsoffer ökat med fem procent till 2.790 personer under 2018. Samtidigt har tre procent färre civila skadats jämfört med 2017.

Flygattacker orsakade sju procent av det totala antalet civila offer första halvåret 2018, och över hälften av dessa utgjordes av kvinnor och barn.

313 civila har förlorat livet till följd av flyattacker mellan januari och oktober i år, 336 civila har skadats.

Under samma period 2017 dödades 205 civila vid flygattacker i Afghanistan, det visar den årliga rapport som Migrationsverkets rätts- och landinformationssystem (LIFO) presenterade under tisdagen.

Antalet civila som skadats och dödats till följd av självmordsdåd utförda av talibanska grupper har ökat markant jämfört med föregående år.

714 personer har dödats och 1.629 har skadats. Under samma period förra året dödades 382 personer medan 1.202 civila skadades, visar rapporten.

Under perioden januari till och med juli 2018 ökade antalet självmordsdåd i landet med över 60 procent jämfört med samma period 2017.

Statistiken har inhämtats från FN:s uppgifter om den samlade insatsen i Afghanistan (UNAMA). Sedan 2009 har information om civila dödsoffer sammanställts årligen.

Den största andelen civila som dödats har enligt rapporten fallit offer vid markstrider.

Enligt rapporten har den väpnade konflikten Afghanistan mellan den 1 januari 2009 och 31 december 2017 skördat åtminstone 28.291 civila dödsoffer och skadat ytterligare 52.366 civilpersoner.

Enligt LIFO fortsätter den generella säkerhetstrenden i Afghanistan att försämras successivt.

Några möjliga förklaringar uppges vara USA:s nya Sydasienstrategi som inneburit en upptrappning av landets militära insatser, att de pressade afghanska myndighetsstyrkorna har ökat antalet flygattacker och att talibanrörelsen försöker undvika storskaliga offensiver och istället riktar in sig på småskaliga attacker mot polis- och militärposteringar, men också civila mål.