Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fler-dodshot-mot-omar-efter-trumps-tweet/

Världen

Fler dödshot mot Omar efter Trumps tweet

Ilhan Omar, demokratisk representanthusledamot från Minnesota. Foto: J Scott Applewhite/AP

”Jag har fått uppleva en ökning av direkta dödshot, flera av dem med direkta hänvisningar eller kommentarer till presidentens video”, skriver demokratiska representanthusledamoten Ilhan Omar. På fredagen twittrade Donald Trump en klippt videosnutt där Omar tycks trivialisera terrordåden den 11 september 2001.

Ossi Carp
Rätta artikel

”Några människor gjorde något”, säger Omar i den aktuella filmsnutten som är ett urklipp från ett cirka 20 minuter långt tal hon höll inför amerikanskislamska organisationen Cair i mars. Hon syftar på terrorattackerna den 11 september 2001, som hon felaktigt säger ledde till att Cair grundades eftersom den är sju år äldre än så.

Men Omars till synes nonchalanta kommentar om terrordåden hör till ett resonemang om att muslimer i USA upplevde att deras medborgerliga rättigheter inskränktes efter 2001. Talets budskap var en uppmuntran till att återta de grundlagsstadgade rättigheterna till bland annat religionsfrihet.

https://twitter.com/Ilhan/status/1117611712679694336

Omar skriver i sin kommentar att det ökade antalet dödshot har hanterats av Washington-polisen och FBI. Vid sidan av nämnandet av Trumps fredagstweet menar hon också att presidenten uppmuntrar till våldsamma hatbrott från högerextremister.

”Våldsam retorik och hatpropaganda har ingen plats i vårt samhälle, ännu mindre från landets överbefälhavare. Vi är alla amerikaner. Detta riskerar liv. Det måste få ett slut.”, skriver Omar.

Läs mer: Trump till attack mot muslimsk kongressledamot