Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 13:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fler-fangar-pa-guantanamo-med-trump-i-vita-huset/

Världen

Fler fångar på Guantánamo med Trump i Vita huset

01:23.

DN har varit på Guantánamo där fångar torterats och förnedrats. Sexton långa år. Tre presidenter: Bush, Obama, Trump.

Bild 1 av 10 Guantánamofångarna är indelade i fyra avdelningar efter hur pass strängt de tolkar sin religion. En fånge i den minst konservativa avdelningen tvättar golvet på rastgården med en slang. Efter 16 år klassas samtliga fångar som ”mycket fogliga”. Som belöning får de exempelvis odla kryddväxter och se på tv.
Foto: OLA TORKELSSON
Bild 2 av 10 Fängelsechefen, konteramiral Peter J Clarke, säger att han ”förhoppningsvis” inte får någon order från Donald Trump om att tortera fångar.”Det vore en olaglig order”, säger han.
Foto: OLA TORKELSSON
Bild 3 av 10 Gryning på Guantánamo, utanför ett av de gamla lägren som inte längre har några fångar. Totalt har 780 fångar varit inspärrade här – i dag finns bara 41 kvar.
Foto: OLA TORKELSSON
Bild 4 av 10 Det har gått en vecka sedan Barack Obama lämnade Vita huset. Men på mässen hänger hans porträtt fortfarande kvar. Ett misstag som snabbt korrigeras efter att det upptäckts.
Foto: OLA TORKELSSON
Bild 5 av 10 För att alls få komma till Guantánamo så tvingas journalister lova att låta militärerna granska våra kameror varje kväll. De raderar alla bilder som visar fångars eller vakters ansikten. För säkerhets skull vänder många vakter bort ansiktena när vi kommer.
Foto: OLA TORKELSSON
Bild 6 av 10 Tom cell med de vita och bruna klädpersedlar som fångarna numera får. Borta är de gamla orange fångdräkterna.
Foto: OLA TORKELSSON
Bild 7 av 10 En fånge hämtar lunch från en matlåda som vakterna just ställt in. På den här avdelningen delar nio fångar ett gemensamt utrymme, och sköter sig till stor del själva.
Foto: OLA TORKELSSON
Bild 8 av 10 En soldat köper en portion kyckling med ris och bönor på The Jerk House, som drivs på Guantánamobasen av jamaicanska gästarbetare. Här samlas många på kvällstid för att lyssna på reggae, dricka ölen Red Stripe och använda gratis wifi.
Foto: OLA TORKELSSON
Bild 9 av 10 Utomhusbiografen Lyceum, där militärer kan se gratis film på kvällarna.
Foto: OLA TORKELSSON
Bild 10 av 10 ”Abulsamet”, ”den som inte talar”, har en fånge skrivit på en vägg i det numer tomma Camp five.
Foto: OLA TORKELSSON

Guantánamo. Ett fängelse bortom lagen med fångar som torterats och förnedrats.

16 långa år. Guantánamo skapades av George W Bush. Barack Obama försökte stänga det.

DN på plats. Nu bestämmer Donald Trump – en president som öppet förespråkar tortyr.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in