Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fler-kineser-har-dott-av-nya-coronaviruset-an-av-sars/

Världen

Kina anklagar USA för att ”sprida panik”

Foto: Achmad Ibrahim/AP

Kina klandrar nu USA för att sprida rädsla i stället för att agera konstruktivt efter utbrottet av det nya coronaviruset. Dödstalet i Kina har nu passerat det antal som dog i sarsepidemin 2002–2003. Antalet sjuka fortsätter att öka snabbt och är nu omkring 17.400, mer än dubbelt så många som under sarsutbrottet. Samtidigt stänger Hongkong gränsövergångar mot Kina.

Enligt utrikesministeriet i Peking var USA det första land som införde reserestriktioner för resenärer från Kina på grund av den pågående virusepidemin. Amerikanerna planerade också tidigt för att skicka hem diplomatisk personal. 

– Allt det har gjort är bara att skapa mer rädsla, och det är ett dåligt exempel, sade utrikesministeriets talesperson Hua Chunying vid en pressträff, rapporterar Reuters och AFP.

Hua sade att USA inte assisterat i krisen på något nämnvärt sätt utan i stället ”sprider panik” genom att hindra kineser att resa in. Hon sade sig hoppas att omvärlden ska fatta beslut om åtgärder som är rimliga, lugna och grundade på vetenskapliga fakta.

– Det är utvecklade länder som USA, med stor kapacitet att begränsa epidemier, som tagit täten när det gäller att införa överdrivna restriktioner, i strid med vad Världshälsoorganisationen rekommenderar, sade Hua.

USA började evakuera amerikanska medborgare från Wuhan, där smittspridningen började, den 28 januari.

Samtidigt uppgav Hongkongs ledare Carrie Lam på måndagen att man stänger flertalet av gränsövergångarna till Kina, 10 av 12, för att minska risken för smittspridning, skriver CNBC.

Statliga kinesiska medier försöker dämpa oron för att virusutbrottet ska leda till omfattande samhällsproblem under en längre tid, och inte minst en ekonomisk nedgång. Sådana farhågor fick på måndagen börsen i Shanghai att störtdyka.

Läs mer: Kinesiska börsen störtdyker av rädsla för coronaviruset 

Epidemins effekter på den kinesiska ekonomin kommer att bli ”begränsade och kortvariga”, enligt en kommentar på måndagen i tidningen Financial News, som ägs av Kinas centralbank.

Måndagens börsras berodde på irrationella faktorer som panikförsäljning som triggats av ”flockbeteende”, enligt tidningens kommentar.

Det nya coronaviruset har nu orsakat 362 dödsfall i Kina, enligt den sammanställning som görs av Johns Hopkins universitetssjukhus i USA.  

Det är något fler än de som dog under sarsutbrottet i början av 2000-talet, då 349 personer i Fastlandskina dog. 

Sammanlagt har nu 17.373 insjuknat i den nya sjukdomen, mot 8.000 som i insjuknade i sars, vilket alltså pekar på en avsevärt lägre dödlighet. Viruset finns i 25 länder utöver Kina, och omkring 160 personer rapporteras ha insjuknat utanför landet.  

Flera länder har under de senaste dygnen flugit hem medborgare från Kina, däribland Sverige, med ett tiotal personer som landade sent på söndagskvällen. 

Australien flög hem 243 personer som nu kommer att sättas i karantän under två veckors tid på Julön, skriver BBC

Ett andra flygplan med smittade är planerat till senare i veckan. 

Personerna på planet bär munskydd och skyddskläder och interaktionen med besättningen på planet hålls till ett minimum, skriver BBC. 

Även Frankrike flög hem medborgare på söndagskvällen, i samma flygplan som svenskarna och även danskar flögs, och av de drygt 250 personerna uppvisade 36 symptom, skriver AFP.

Av dessa var 20 fransmän och fick stanna kvar på flygplatsområdet för provtagning och analys. De övriga uppgavs vara medborgare i andra länder som de skulle transporteras till. 

Läs mer:

Evakuerade svenskar har landat på Arlanda

Amina Manzoor: Nästa pandemi kan vänta runt hörnet och vi vet inte hur allvarlig den blir

Marianne Björklund: Vikten av politisk stabilitet i Kina kan ha försenat åtgärder mot virus