Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Fler länder bryter med Iran

Protester i Bahrain på söndagen mot Saudiarabiens avrättning av den shiitiske ledaren Nimr al-Nimr.
Protester i Bahrain på söndagen mot Saudiarabiens avrättning av den shiitiske ledaren Nimr al-Nimr. Foto: Hasan Jamali

Bahrain och Sudan bryter nu förbindelserna med Iran, ett dygn efter det att Saudiarabien gjort samma sak. Förenade arabemiraten kallar hem sin ambassadör. Beskeden innebär att den infekterade konflikten mellan Iran och Saudiarabien trappas upp ytterligare.

Konflikten mellan Iran och Saudiarabien trappades upp ytterligare under måndagen då Saudiarabien beslutade att bryta alla handelsförbindelser med Iran samt att stänga all flygtrafik mellan länderna.

Det kommer också att bli förbjudet för saudiska medborgare att resa till Iran. samtidigt säger landets utrikesminister, Adel Jubeir, att iranska pilgrimer är välkomna att besöka landet.

Såväl Bahrain som Förenade arabemiraten beskyller Iran för att lägga sig i Gulfstaternas inre angelägenheter. De iranska diplomaterna har två dygn på sig att lämna Bahrain, rapporterar den statliga nyhetsbyrån BNA.

Irans biträdande utrikesminister Hossein Amir Abdollahian säger i sin tur att Saudiarabien "försöker lösa sina interna problem genom att exportera dem utomlands".

– Saudiarabien kan inte få (världen att) glömma dess stora misstag att avrätta en religiös ledare genom att bryta (diplomatiska) relationer, säger han enligt den statliga nyhetsbyrån Irna i Teheran.

Nyhetsbyrån Fars skriver i en ledarkommentar att avrättningen kommer att bli början till slutet för det saudiska kungahuset.

Saudiarabien avrättade i lördags 47 människor, bland dem den shiamuslimske religiöse ledaren och regimkritikern Nimr al-Nimr. Avrättningarna fick hård kritik i shiadominerade länder runtom i Mellanöstern, och i Iran tände en uppretad folkmassa eld på delar av Saudiarabiens ambassad i Teheran.

På måndagen försvarade Saudiarabien avrättningen av al-Mimr med att han var en terrorist som deltog i terrorattacker.

– Saudiarabien borde få beröm för avrättningen, inte kritiseras för den, sa utrikesminister Adel Jubeir bland annat.

Attacken och retoriken från iranska företrädare bidrog till att Riyad i går bröt de diplomatiska förbindelserna med Iran.

Spänningen mellan länderna har också påverkat fler stater i regionen. Minst två sunnimuslimska moskéer i Irak har attackerats och två personer mist sina liv.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.