Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 08:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/fler-stader-evakueras-efter-oversvamningarna-i-iran/

Världen

Fler städer evakueras efter översvämningarna i Iran

Iranska soldater evakuerar människor från ett översvämningsdrabbat område i provinsen Khuzestan. Foto: Mehdi Pedramkhoo/AFP

De kraftiga översvämningarna i Iran fortsätter. Nu evakueras fler översvämningshotade städer och byar eftersom mer regn väntas i de sydvästra delarna i landet. Hittills har 70 personer omkommit och 400.000 riskerar att drabbas av översvämningarna.

Rätta artikel

Under de senaste veckorna har stora delar av Iran drabbats av kraftiga översvämningar. 

Invånare i provinsen Khuzestan i västra Iran fördes under lördagen i säkerhet samtidigt som större dammar öppnades för att minska vattennivåerna. 

Enligt Khuzestans guvernör Gholamreza Shariati är ytterligare sex städer längs Karkhehfloden hotade och måste evakueras omgående, uppger BBC

– En evakueringsorder har utfärdats och vi rekommenderar kvinnor och barn att lämna området. Vi ber dock män och ungdomar att stanna kvar och hjälpa till, sade Gholamreza Shariati till statlig tv.

Cirka 70 byar i provinsen har redan evakuerats under den senaste veckan, rapporterar BBC. Faran är långt ifrån över när mer nederbörd är att vänta framöver och ytterligare runt 400.000 människor är i farozonen. 

Hittills har 86.000 personer tvingats lämnat sina hem , varav cirka 1.000 flugits till säkerhet. Ungefär 120 mil vägar och mer än en tredjedel av landets elnät har förstörts av översvämningarna.

På lördagen meddelade grannlandet Irak att man stänger gränsövergången Sheeb mot Iran på grund av översvämningarna.

Flodvattnet har översvämmat flera hus i den västra provinsen Lorestan. Foto: Bayat Azadbakht/AP

Miljöexperter menar att avskogning har varit en av de största orsakerna till översvämningar de senaste åren i landet.

Enligt Irans naturresurser och skogsbruksorganisation har utbredd och oreglerad avskogning förstört omkring hälften av Irans nordliga skogar, områden där stora översvämningar nu har inträffat.

Översvämningarna i Iran började i mitten av mars, då skyfall föll över landets nordöstra delar. De flesta av landets provinser, omkring 1.900 städer och byar, har påverkats har drabbats sedan dess.

Lär mer: Minst 18 döda efter kraftiga översvämningar i Iran