Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Flera döda i attack i Jerusalem

00:41. Flera människor har dödats och omkring 15 skadats i Jerusalem när en lastbil rammade fotgängare. Föraren ska ha skjutits. Enligt uppgift var gruppen som kördes på soldater.

JERUSALEM. Tre månaders relativt lugn i Jerusalem bröts på söndagen. En 28-årig palestinier från byn Jabel Mukabbar körde sin lastbil in i en grupp israeliska officersaspiranter, dödade fyra och sårade tjugo, fem av dem svårt.

Attacken skedde vid en av östra Jerusalems mest besökta utsiktspunkter, en kilometer söder om gamla staden. Tre av de dödade soldaterna var kvinnor.

Den 28-årige gärningsmannen Fadi al-Kunbar dödades av en beväpnad civil israel och israeliska extremnationalister hävdar nu att de attackerade soldaternas sena reaktion är ett resultat av alltför stränga eldgivningsregler.

Strax efter dådet anlände premiärminister Benjamin Netanyahu till skådeplatsen, och slog fast att gärningsmannen varit beundrare av IS och inspirerats av liknande attacker i Nice och Berlin – en uppgift som ännu på söndagskvällen inte kunnat styrkas. Israelisk polis uppger att al-Kunbar inte hade något brottsligt förflutet.

Palestinska medier utnämnde genast al-Kanbar till martyr och i Gaza ledde Hamasregeringen festligheter med utdelning av konfekt och fyrverkeriskott.

Gärningsmannens syster sade till pressen att hennes bror dött en hjältedöd och att hon var stolt över honom. Flera andra familjemedlemmar greps och togs i förhör. Polisminister Gilad Erdan meddelade att al-Kunbars kvarlevor inte kommer att överlämnas till familjen.
al-Kunbar var gift och far till fyra barn. Hans grannar säger till DN att han inte visat några tecken på religiös fanatism. Hans by, Jabel Mukabbar, som ligger på Västbanken, annekterades av Israel 1967 och är i dag ett kvarter i östra Jerusalem. Området avspärrades efter attacken.

Under de senaste årens palestinska knivterror har alla kvarter och byar som stått för attacker mot israeler rönt brysk behandling från israeliska säkerhetsstyrkor. Polisen patrullerar våldsmäns hemkvarter och skapar friktion genom bland annat vägspärrar, husundersökningar och pedantiska bygginspektioner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.