Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Flera döda i explosion i centrala Istanbul

Foto: Bulent Kilic/AFP

En självmordsbombare dödade fyra människor och skadade 36 i ett nytt terrordåd i Turkiet på lördagen. Ingen grupp har ännu tagit på sig terrorattacken.

En bomb exploderade på lördagsförmiddagen på en mindre tvärgata till Istanbuls stora shoppinggata Istiklal, i närheten av en galleria vid Taksimtorget. Minst fem personer dödades och 36 skadades, varav sju allvarligt, skriver den turkiska nyhetsbyrån Dogan.

Guvernören i provinsen Istanbul, Vasip Sahin, uppger i ett uttalande att en av de döda är gärningsmannen själv. De fyra offren har identifierats som två israeler, sannolikt tre, 40, 60 och 70 år gamla, och en 31-årig iranier.

Enligt sjukvårdsministern Mehmet Muezzinoglu är sammanlagt 12 av de skadade utländska medborgare: Sex israeler, en tysk, en islänning, en iranier, en från Dubai och två irländska medborgare. Enligt  Irish Times ska en hel irländsk familj ha befunnit sig nära explosionen, en man och hans hustru och deras tre barn.

Dådet har av allt att döma utförts av en självmordsbombare. Enligt myndighetskällor till Reuters hann polisen upptäcka gärningsmannen, som då utlöste bomben i förtid. Attentatsmannens mål ska ha varit att spränga sig i en större folkmassa.

Uppgifterna styrks av en reporter på CNN Turk som uppger att självmordsbombaren föreföll vara på väg mot ett specifickt mål när bomben han bar plötsligt exploderade utanför en kebabrestaurang.

Ingen grupp har ännu sagt sig ligga bakom dådet. Turkiska regeringstjänstemän säger till Reuters att det finns bevismaterial som pekar mot såväl terrororganisationen Islamiska staten som den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK.

Efter det blodiga bombdådet i Ankara den 13 mars – som krävde 35 människors liv – tog den väpnade kurdiska separatistgruppen TAK (Kurdistans frihetsfalkar) på sig dådet. TAK har även sagt sig ligga bakom ett annat självmordattentat i Ankara i februari då 29 människor, de flesta militärer i bussar, dödades.

Lördagens dåd fördömdes av Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu som kallade självmordsattacken för ”avskyvärd” och sa att Turkiet kommer att fortsätta kampen mot terrorn.

– Denna fruktansvärda attack utfördes av brottslingar, sa han också enligt nyhetsbyrån Anadolu.

Gågatan Istiklal är kantad av märkesbutiker och restauranger. Efter dådet spärrades den av helt. Ambulanser har gått i skytteltrafik till och från platsen. Polishelikoptrar har kretsat ovanför.

Den kända affärsgatan ligger i stadsdelen Beyoglu på norra sidan av den vik av Bosporen som kallas Gyllene hornet, ett turistätt område. I södra änden av stråket, några hundra meter från platsen för bombdådet, ligger Sveriges generalkonsulat.

Svenska UD hade ännu vid 17.30-tiden inga uppgifter om drabbade svenskar.

– Just nu är det inget som tyder på det, men det är inte helt klarlagt än, säger Karin Nylund på UD:s pressjour.

Attentatet på lördagen är det senaste i en rad dåd som skakat Turkiska städer den senaste tiden.

• Den 13 mars dödades minst 35 personer och ytterligare ett 120-tal har skadats i en våldsam explosion i Ankara. Den väpnade kurdiska separatistgruppen TAK tog på sig dådet.

• Den 17 februari dödade en bilbomb i Ankara 29 människor och skadade ett stort antal personer. TAK tog på sig dådet och hotade med fler attacker.

• Den 12 januari exploderade en sprängladdning på Sultanahmet-torget, ett känt turistområde i Istanbul. Elva turister dödades i attacken, som den islamistiska terrororganisationen IS tog på sig. Läs mer här

• Den 10 oktober förra året attackerade två självmordsbombare en folkmassa med fredsaktivister i huvudstaden Ankara och 103 männi­skor dog. Terrororganisationen IS tog på sig dådet. Läs mer här

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.