Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 14:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flera-doda-i-japan-efter-supertyfonen-hagibis/

Världen

Dussintals döda i Japan efter supertyfonen Hagibis

00:58. Tyfonen Hagibis framfart över Japan har lett till stora översvämningar. Floden Chikuma har raserat vallar och försatt delar av staden Nagano under vatten. Flera personer har dödats sedan tyfonen dragit in över land.

Minst 31 personer har dött och över 180 skadats efter tyfonen Hagibis framfart över Japan. På måndagsmorgonen letar räddningsarbetare efter det 15-tal personer som fortrafande saknas.

Myndigheterna hade gått ut med varningar inför ovädret som befarades bli det värsta i Japan på 60 år. Kraftigt regn och starka vindar drog in sent på lördagskvällen lokal tid över östra delen av landet, där mångmiljonstaden Tokyo ligger.

– I centrala Tokyo var det helt okej, men utanför och i flodområdena har det varit katastrof, säger Tokyobon Sophia Watanabe till TT på söndagsmorgonen, lokal tid.

I staden Hakone nära berget Fuji föll mer än 1 meter regn under fredagen och lördagen, det är den högsta mängden som någonsin registrerats i Japan under 48 timmar, skriver BBC.

Foto: AP

Tyfonens bana vred mot nordost, och på söndagen drog den tillbaka ut över Stilla havet.

Under natten till söndagen och under söndagen har en massiv räddningsinsats pågått i de värst drabbade områdena: prefekturerna Kanagawa, Tochigi, Gunma, Iwate, Miyagi, Fukushima, Chiba och Saitama.

Omkring 30.000 militärer har kallats in för att hjälpa till i räddningsarbetet. 

Flera rapporter har inkommit om översvämningar, jordskred, döda, skadade och försvunna. Nyhetsbyrån Reuters skriver att 31 personer har omkommit och 186 skadats. På måndagen fortsätter räddningsarbetare att vada genom lerigt, midjehögt vatten i prefekturen (länet) Nagano, där 15 personer fortfarande saknas.

Omkring 92.000 hushåll är på måndagen ännu utan el. Som mest var 425.000 hushåll strömlösa, enligt myndigheternas uppgifter.

Ett av de värst drabbade områdena är just Naganos prefektur, där Chikuma-floden har svämmat över. Drönarbilder visar att en 70 meter lång sträcka i Nagano stad ligger under vatten, skriver public service-tv-kanalen NHK

Foto: Yohei Kanasashi/AP

I samband med att en bro kollapsade föll tre fordon ner i floden i staden Toumi på lördagskvällen. Av de sex personer som var i fordonen saknas fortfarande tre av dem, enligt NHK.

I staden Ueda uppger lokala tjänstemän till tidningen att man riskerar ett jordskred kring floden. 

Räddningstjänsten har även tagit emot rapporter om översvämmade hus, vissa ända upp till andra våningen. Tv-bilder visar hur personer lyfts med helikopter från taken till de översvämmade husen.

Skyddsbarriären kring floden runt Tokyo höll emot tyfonen och vattennivån håller nu på att sjunka, rapporterar BBC:s reporter på plats i Japan.

Drygt sju miljoner invånare hade uppmanats att förbereda sig på evakuering i Tokyoregionen. Men endast cirka 50.000 uppges ha behövt evakueras.

– Jag är här med min svägerska som är funktionshindrad eftersom vårt hus riskerar att bli översvämmat. De har gett oss en filt och lite kex, säger en av de drabbade till BBC från ett evakueringscenter i Hachioji i västra Tokyo.

En 93-årig man som befann sig på ett evakueringscenter i Tateyama i Chiba berättade för tidningen NHK att taket på hans hus hade blåst bort.

– Jag är så orolig över mitt hus, säger den gamla mannen.

Ett Panamaregistrerat fraktfartyg uppges ha sjunkit sent på lördagskvällen i Tokyobukten där det hade legat för ankar. Tre personer räddades enligt kustbevakningen, medan nio personer saknas, enligt Kyodo skriver TT. 

Myndigheterna arbetade på söndagen med att försöka fastställa det totala antalet döda och skadade samt få en bild över de materiella skadorna som tyfonen orsakat. Talen över omkomna och skadade stiger för varje timma. 

– Vi ser en fortsatt stor inverkan i människors liv, säger premiärminister Shinzo Abe, och lovar att kalla in fler räddningsarbetare om det skulle behövas.

Stora delar av tåg- och flygtrafiken stod stilla under lördagen. På söndagen hade trafiken börjat komma igång igen men hundratals flighter är fortsatt inställda. Även Tokyos tunnelbana var inledningsvis stängd på söndagsmorgonen.

Enligt den japanska vädermyndigheten (JMA) är den nu försvagade Hagibis på väg norrut och vidare ut över Stilla havet.

Varje år inträffar ungefär 20 tyfoner i Japan, men mångmiljonstaden Tokyo drabbas sällan. 

Läs mer: Tyfon närmar sig Tokyo – miljoner uppmanas evakuera

Läs mer: Supertyfonen slår till mot Tokyo på lördag