Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 05:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flera-doda-i-kraftig-explosion-i-centrala-paris/

Världen

Flera döda i kraftig explosion i centrala Paris

00:46. Minst fyra personer omkom i den kraftiga explosion i ett bageri som skakade centrala Paris i morse. Explosionen orsakades troligen av en gasläcka.

Tre personer har omkommit och närmare femtio har skadats i explosionen som inträffade i centrala Paris på lördagsförmiddagen. Två av de döda uppges vara brandmän, enligt franska medier.

Rätta artikel

Explosionen inträffade tidigt på lördagsmorgonen på gatan rue de Trévise i nionde arrondissementet, ett shoppingområde där det vistas mycket turister.

– Det bara small till helt utan förvarning. Jag kastade mig ner på gatan och försökte skydda huvudet, säger Pedro Goncalves till nyhetsbyrån AP.

Svenskar vid Parisexplosionen: ”Första tanken var: en bomb”

Orsaken tros vara en gasläcka i ett bageri, uppger Franceinfo, men uppgiften är inte bekräftat. 

– Vi behöver fortfarande fastställa omständigheterna och explosionens orsak, men vi kan säga att det uppenbart handlar om en olycka, förmodligen en gasläcka, säger Remy Heitz, åklagaren som utreder explosionen, till Reuters.

Brandmän arbetar vid olycksplatsen utanför bageriet.
Bild 1 av 3 Brandmän arbetar vid olycksplatsen utanför bageriet.
Foto: Benoit Tessier/Reuters
Brandmän på platsen där explosionen inträffade.
Bild 2 av 3 Brandmän på platsen där explosionen inträffade.
Foto: Thomas Samson/AFP
Bild 3 av 3
Foto: Thomas Samson/AFP

Nästan femtio personer uppges vara skadade varav flera med allvarliga och livshotande skador. Strax efter lunchtid meddelade Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner att fyra personer har omkommit i den allvarliga olyckan.

En stund senare korrigerade åklagaren Remy Heitz ministerns uppgift till tre döda, varav två av offren var brandmän, 27 respektive 28 år, och en var en spansk 38-årig kvinna på semester. Castaner rättade även sitt misstag i ett inlägg på Twitter.

Enligt svenska utrikesdepartementet finns det inga uppgifter om svenskar som kommit till skada till följd av explosionen. 

https://twitter.com/CCastaner/status/1084066313289560064

Polisen befarade att det kunde inträffa fler explosioner och evakuerade kvarteret och uppmanar allmänheten att hålla sig utanför avspärrningarna. Mittemot bageriet ligger ett hotell om också utrymdes. 

Två helikoptrar sattes in för att bistå med evakueringen av de drabbade.

Vid 11-tiden blåste räddningstjänsten faran över för ytterligare explosioner på platsen. Däremot varnade räddningsledaren på plats att vissa delar av byggnaderna kan rasa samman närsomhelst, enligt Franceinfo.

https://twitter.com/prefpolice/status/1084003108353642496

Bilder visar att explosionen varit kraftfull och har orsakat stor materiell skada på omgivande byggnader och på gatan utanför bageriet. Vittnen har berättat hur de sett flammor slå ut från bageriet och ännu vid 10-tiden på förmiddagen brann det fortfarande. 

https://twitter.com/croissandeau/status/1083999913497763840

Många boende i området som blev vittne till explosionen publicerade bilder på sociala medier över förödelsen.

David Bangura såg explosionen såg från sitt hotellrum mittemot bageriet och beskriver hur det slog ut stora eldflammor ur fönstren och hur bråte och skadade fordon spreds på gatan utanför.

– Det var glassplitter överallt, skyltfönster blåstes ut och fönsterrutor krossades ända upp till fjärde våningen på huset, säger han till Reuters.

https://twitter.com/MomesMolli/status/1083999067024154624

Explosionen ägde rum samma dag som proteströrelsen Gula västarna planerar en ny demonstration i Paris och många trodde först att detta kunde kopplas samman. 

Inrikesminister Christophe Castaner och premiärminister Édouard Philippe var snabbt på plats för att tala med räddningstjänst och drabbade och följa händelseutvecklingen.

Rättelse. I en tidigare version uppgavs fyra dödsoffer. Detta har justerats efter nya uppgifter från den franska regeringen.