Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 09:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flera-doda-i-skjutning-vid-walmartbutik-i-texas/

Världen

Minst 20 döda i skjutning vid Walmartbutik i Texas

01:02. Minst 20 personer har dött och minst lika många har skadats i en skottlossning vid ett köpcentrum i El Paso i USA.

Minst 20 personer har dött och minst lika många har skadats i en skottlossning vid ett köpcentrum i El Paso i USA.

En 21-årig man har gripits misstänkt för skjutningen. Polisen utreder ett möjligt hatbrottsmotiv efter att ett invandrarfientligt manifest hittats på ett internetforum. 

Skottlossningen inträffade mitt under lördagsförmiddagen lokal tid när flera tusen besökare, däribland barnfamiljer, befann sig på köpcentret Cielo Vista Mall i El Paso, Texas. 

– Vad som skulle ha varit en normal dag av avspänd shopping förvandlades till en av de blodigaste dagarna i Texas historia, säger guvernören Greg Abbott vid en presskonferens.

Bilder från övervakningskameror visar en man med ett automatvapen och hörselkåpor gå in genom entrén till stormarknaden Walmart. Enligt New York Times gick han sedan runt i flera minuter och sköt mot kunder bland butikshyllorna.

– Det är en tragedi bortom tragedier. Jag är helt bedrövad, sade Dee Margo, borgmästare i El Paso, i CNN:s direktsändning under pågående polisinsats. 

Rapporter om antalet döda varierade inledningsvis, men under eftermiddagen konstaterade guvernören Greg Abbott att 20 personer mist livet i masskjutningen, en siffra som fortfarande kan fortfarande stiga då flera är allvarligt skadade. Totalt togs 26 personer togs till sjukhus för vård. 

Enligt ABC News är masskjutningen i El Paso den åttonde dödligaste i USA:s historia.  

El Paso-polisens talesperson Robert Gomez. Foto: Joel Angel Juarez/AFP

Polisen sökte inledningsvis efter en eller flera gärningsmän under en polisinsats som pågick i flera timmar. En 21-årig man kunde gripas på platsen och polisen tror att han agerade ensam.

Enligt polisen krävdes det inget eller lite våld vid gripandet.

– Det blev inga incidenter så jag kan anta att personen släppte sina vapen, säger Robert Gomez, talesperson för polisen i El Paso, vid en presskonferens.

Enligt El Pasos polischef, Greg Allen, utreder man om det finns ett hatbrottsmotiv bakom skjutningen. 

– Vi har ett manifest från den här personen som i viss utsträckning indikerar att det kan röra sig om ett potentiellt hatbrott, säger han enligt AP.

Det är ännu inte bekräftat att det är den gripne 21-åringen som ligger bakom manifestet, som inte var signerat med något namn. Det långa dokumentet publicerades enligt CNN på ett internetforum tillsammans med ett inlägg med texten ”jag kommer förmodligen dö i dag”. Enligt New York Times innehöll manifestet bland annat en detaljerad plan för att dela upp USA efter ras och varningar om att vita amerikaner håller på att ersättas av utlänningar. 

FBI:s chef i El Paso, Emmerson Buie, säger till CNN att fler utredningsåtgärder krävs innan man kan säga om det var ett hatbrott eller inte. Enligt en källa till CNN har FBI även startat en utredning om terrorbrott som ska fortlöpa parallellt med polisutredningen.

Ett vittne på Walmart säger till New York Times att han just hade betalat för sina varor i kassan när han hörde skott avlossas. Han vände sig om och såg en man med ett långt gevär och vad som såg ut som axelvaddar, säger han, och när han flydde ut genom dörrarna såg han två kroppar på marken utanför butiken.

– Jag såg gråtande människor: barn, äldre, alla i chock, säger han.

Foto: Google

På lördagseftermiddagen lokal tid betraktade polisen Walmart som säkrat. Det råder samtidigt akut blodbrist i El Paso efter masskjutningen, uppger polisen. 

Bild 1 av 3
Foto: Joel Angel Juarez/AFP
Bild 2 av 3
Foto: Joel Angel Juarez/AFP
Bild 3 av 3
Foto: Joel Angel Juarez/AFP

Cirka tre timmar efter det första larmet kommenterade president Donald Trump händelsen: 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1157745635254243329