Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flera-doda-i-skjutningar-vid-moskeer-i-nya-zeeland/

Världen

Minst 49 döda i terrordåd mot moskéer i Nya Zeeland

00:57. Många personer har dödats efter skottlossningar vid två moskéer i Nya Zeeland – detta har hänt.

Världens ledare fördömer terrorattentaten i Nya Zeeland där minst 49 människor sköts ihjäl i två moskéer i Christchurch.

Den misstänkte massmördaren, en högerextrem 28-åring, har gripits tillsammans med ytterligare två personer. Enligt ett ”manifest” på nätet var attentaten en hämnd för den elvaåriga flicka som dödades i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm för två år sedan.

Rätta artikel

Det var strax efter halv två på fredagseftermiddagen lokal tid som helvetet brakade loss i staden Christchurch på Sydön i Nya Zeeland. Under fredagsbönen stormade en man in i Al Noor-moskén i centrala Christchurch och började skjuta urskiljningslöst omkring sig med ett automatvapen. Flera hundra personer ska ha befunnit sig i moskén och panik utbröt.

– Folk försökte springa ut. En del var täckta av blod, säger en man som deltog i fredagsbönen till nyhetsbyrån AFP.

Ett annat vittne säger att han såg hur skytten siktade på barn. 

– Det var kroppar överallt, säger han.

Skytten live-sände dådet i 17 minuter via sitt Facebookkonto  På filmen syns främre delen av ett automatvapen när han skjuter mot alla som han möter. Polisen bekräftar filmens äkthet och Facebook har tagit bort den och stängt mannens konton. Politiker och polis har upprepade gånger sagt de som sprider filmen i sociala medier riskerar långa fängelsestraff.

41 människor dödades i Al Noor-moskén. Ett 50-tal skadades och flera personer vårdas för svåra skottskador. Bland de skjutna finns medborgare från bland annat Jordanien, Pakistan och Malaysia. En 5-årig pojkes skadeläge bedömdes som ”kritiskt” och under natten lokal tid flögs han till barnsjukhuset Starship i Auckland.

Bild 1 av 2 En stor polisinsats pågår vid Masjif Al-Noor-moskén.
Foto: Tessa Burrows/AFP
Bild 2 av 2 Nya Zeeländsk polis har spärrat har spärrat av vägarna kring Linwood-moskén i Christchurch.
Foto: Mark Baker/AP

 

Gärningsmannen tog sig från den stora moskén i centrum till Linwood-moskén en halvmil bort med bil. Där sköt han ihjäl åtta personer och skadade tiotals innan flera moskébesökare uppges ha övermannat honom.

Händelserna skapade panik i Christchurch. Elever hölls kvar i skolor och hämtades av sina föräldrar. Offentliga byggnader låstes och anställda och besökare hölls kvar i flera timmar. Butiker i centrum stängdes. Stadens sjukhus, där många skadade vårdas, har försatts i stabsläge. Polisen uppmanat alla medborgare att tills vidare hålla sig borta från moskéer.

Premiärminister Jacinda Ardern säger att fredagen är ”en av Nya Zeelands mörkaste dagar” och kallar dådet för en välplanerad terrorattack. Attentatet är det värsta våldsbrott som drabbat Nya Zeeland.

– Det här är inte vi. Handlingen återspeglar inte hur vi är här i Nya Zeeland. Vi ska inte ge något syre åt den här våldshandlingen och vi ska fördöma det som har hänt, sa Jacinda Ardern.

Den misstänkte massmördaren greps av polis och har identifierats som 28-årige Brenton Tarrant från Australien. I ett ”manifest” på sociala medier har han lämnat en förklaring till varför han genomförde dådet. Den 74 sidor långa skriften präglas av rasistiska, antimuslimska och antiimmigrations-idéer. Han ska ha förberett dådet i två år.

Brenton Tarrant hävdar att han blev ”inspirerad” till dådet av terrorattacken på Drottninggatan 2017, där han nämner den elvaåriga Ebba Åkerlund som dödades. Även skolattacken 2015 i Trollhättan finns med i ”manifestet”.

Bild 1 av 2 Under fredagseftermiddagen, lokal tid, samlades många utanför den centrala moskén i Christchurch.
Foto: Mark Baker/AP
Bild 2 av 2 Polis leder bort vittnen till attacken.
Foto: Mark Baker/AP

Statsminister Stefan Löfven (S) säger på en presskonferens att han inte törs ha någon uppfattning om motivet till dådet och påståendena om en koppling till terrordådet i Stockholm. Enlig Löfven handlar det om en attack mot det öppna samhället och demokratin.

– Det är ett fegt, avskyvärt dåd, som släcker människors liv, skadar och åstadkommer ärr för resten av livet för så många människor.

Ledare över hela världen fördömer terrorattentatet i Christchurch. Rysslands president Vladimir Putin är chockerad över dådet ”mot fredliga människor samlade för bön”. Påven är ”djupt sorgsen över nyheten om skadade och döda orsakade av en meningslös våldshandling”. USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att han fördömer den ”fruktansvärda massakern” och uttrycker sin ”varma sympati” till Nya Zeelands befolkning. Trump har också talat med Nya Zeelands premiärminister och erbjudit hjälp i utredningsarbetet.

Nya Zeeland har höjt hotnivån i landet från låg till hög för första gången i landets historia. Australiska myndigheter kommer att delta i utredningen efter masskjutningen.

Förutom den misstänkte skytten har polisen gripit ytterligare två män för att ha burit vapen. Deras koppling till dådet är oklar och ingen ska ha funnits på någon övervakningslista för terrorbrott. Även en kvinna greps inledningsvis, men hon avskrevs från utredningen.

Polisen har hittat två sprängladdningar, som var fastsatta på en bil som tillhör en av de gripna männen. Laddningarna har oskadliggjorts. I båda moskéerna har flera vapen tagits i beslag av polisen. I staden Dunedin, söder om Christchurch, evakuerades en byggnad som misstänks ha koppling till dåden.

 

Masjif Al-Noor, en av de attackerade moskéerna. Foto: Tessa Burrows/AFP

I närheten av en av moskéerna medverkade många unga i en klimatmanifestation. Den avbröts kort efter skjutningen.

Spelare från Bangladeshs kricketlandslag befann sig inne i en av moskéerna, men lyckades ta sig ut. Matchen mellan Bangladesh och Nya Zeeland, som skulle spelats i Christchurch på lördag, har ställts in.

Enligt UD:s presstjänst finns inte uppgifter om att någon svensk skulle ha varit på plats vid någon av moskéerna i Christchurch.