Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 17:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flera-doda-i-tillslag-i-sri-lanka/

Världen

Flera döda i tillslag i Sri Lanka

Soldater på plats utanför huset i Kalmunai. Foto: AFP

Tre misstänkta IS-terrorister sprängde sig själva när polis och militär slog till mot ett hus på östkusten i Sri Lanka. Flera kvinnor och barn dog i explosionerna.

Rätta artikel

Minst 15 kroppar, varav sex barn, har hittats i ett hus som militär och polis i Sri Lanka slog till mot i Sainthamaruthu på östkusten. Uppgifter om misstänkta på fortsatt fri fot och att fler terrordåd hotar har lett till ett otal husrannsakningar den gångna veckan.

Läs mer: Presidenten vill kontrollera alla hus i landet 

Lankesisk polis uppger att tre självmordsbombare utlöste sina bomber inne i huset när de blev trängda av styrkorna, där tre kvinnor och sex barn också befann sig och dödades.

Enligt militären öppnade IS-medlemmar eld när soldater och polis tillsammans skulle storma ett hus i närheten av staden Kalmunai. Striden ska ha pågått i mer än en timme.

– När vi besvarade elden så dödades två beväpnade män, säger talespersonen Sumith Atapattu, som tillägger att minst en civil som hamnade i skottlinjen också dödades.

Erik Ohlsson: Terrorn minner om en tid då självmordsdåd var vardag

Polisens uppgifter är något motstridiga till militärens. Polisen uppger att tre döda män som hittades utanför byggnaden var misstänkta gärningsmän.

Tillslaget gjordes efter ett tips och har kopplingar till massakrerna på påskdagen, när självmordsbombare attackerade kyrkor och hotell på Sri Lanka. Polisen uppger att man hittat den IS-flagga som användes i en video som terrorgruppen spred ett par dagar efter attacken.

Sri Lanka skakades av en serie terrordåd på påskdagen då minst 253 dödades. Myndigheter har pekat ut de inhemska islamistiska grupperna National Thawheed Jama’ut och Jammiyathul Millathu Ibrahim, därtill har terrorsekten IS sagt sig stå bakom dåden, men hur det samröret sett ut är inte känt.