Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 08:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flera-dodade-i-attack-mot-afghanska-sakerhetsstyrkor/

Världen

Flera dödade i attack mot afghanska säkerhetsstyrkor

Flera afghanska soldater har dödats och minst 21 har tillfångatagits i en attack mot två militärposter i västra Afghanistan, rapporterar AP. Även flera talibaner ska ha dödats i anfallet som de tros ligga bakom.

Agnes Laurell
Rätta artikel

Anfallet mot de två militärposterna i Heratprovinsen inleddes på torsdagen och pågick i sex timmar innan de afghanska säkerhetsstyrkorna fick förstärkning.

Hur många som dödats i attacken är ännu inte klart. En myndighetskälla uppger för nyhetsbyrån AP att 14 afghanska soldater dödades i attacken, samtidigt säger talespersonen för Afghanistans försvarsdepartement Ghafor Ahmad Jaweed att tio personer dödats och skadats.

Chefen för distriktet Shindand, Hekmatullah Hekmat, uppger att 200 talibaner deltog i anfallet och omkring 30 talibaner ska ha dödats.

Talibanerna, som inte har tagit på sig attacken, är aktiva i området och har genomfört flera angrepp mot afghanska säkerhetsstyrkor runt om i Afghanistan under de senaste dagarna.

Våldsamheterna mellan de USA-backade afghanska styrkorna och talibanerna har trappats upp. I förra veckan dödades den högt uppsatte talibanledaren Abdul Manan i ett flyganfall som genomfördes gemensamt styrkor från Afghanistan och USA.

Samtidigt har parterna under hösten inlett samtal med det amerikanska sändebudet Zalmay Khalilzad för att nå en fredlig lösning på konflikten.

Ny statistik från FN visar också att andelen civila som dödats i konflikten ökat under 2018, störst andel har dödats i markstrider. Mellan den 1 januari 2009 och 31 december 2017 har 28.291 civila omkommit och nästan dubbelt så många har skadats.

Läs mer: Fler civila dödas i Afghanistan

Läs mer: Talibanledare dödad i flyganfall i Afghanistan