Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 09:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flera-gripna-vid-prideparad-i-kuba/

Världen

Flera gripna vid prideparad i Kuba

01:06. Kubas myndighet för sexualupplysning har för fösta gången på tolv år ställt in prideparaden.

Minst tre personer greps av polisen efter att ha deltagit i en prideparad i Kubas huvudstad Havanna.

Rätta artikel

De omkring hundra personer som hade samlats, trots det kommunistiska styrets misstycke, skingrades då de saknade tillstånd för evenemanget.

Sedan tolv år tillbaka arrangerar landets myndighet för sexualupplysning (Cenesex) årligen en parad mot homofobi i Havanna. Men i år ställdes den in.

Myndighetens chef Mariela Castro, som är dotter till kommunistpartiets ledare Raúl Castro, har sagt att det beror på att det finns grupper som vill använda paraden för att undergräva regeringen efter att relationen mellan Kuba och USA har försämrats.

Många hbtq-aktivister menar i stället att det handlar om att kyrkan, som man säger motarbetar hbtq-rättigheter, har fått mer inflytande i Kuba.

Cenesex fördömde den alternativa paraden och kallade den för en provokation. Flera aktivister som deltog i paraden uppger att de har hotats.

– Det här är inte en politisk marsch, det är ett firande för att synliggöra hbtq-grupper, säger Myrna Rosa Padrón Dickson.

Svenska ambassaden i Havanna gick inte att nå på söndagen, men enligt Utrikesdepartementet finns det inga uppgifter om gripna svenskar.

– UD har inga uppgifter om att svenskar ska ha frihetsberövats i samband med paraden, säger Anton Dahlquist, presskommunikatör på UD:s presstjänst.

UD ger inga uppgifter om ifall svenskar deltagit i paraden.