Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Flera ihjälskjutna i vansinnesdåd i Michigan

Polisen undersöker en av brottsplatserna i Kalamazoo, Michigan.
Polisen undersöker en av brottsplatserna i Kalamazoo, Michigan. Foto: Mark Bugnaski/AP

En medelålders man körde runt i en stadsjeep och sköt slumpmässigt ihjäl sex personer och skadade minst tre i den amerikanska staden Kalamazoo i Michigan. Polisen har gripit den misstänkte.

Personen som misstänks för att slumpmässigt ha dödat flera personer i staden Kalamazoo greps under natten till söndagen, uppger tv-kanalen Wood TV8. Han har bekräftats som en förare för taxiföretaget Uber, skriver AFP.

Den gripne, som är 45 år gammal och bor på orten, körde runt i en bil som stämde in på beskrivningen, en mörkblå stadsjeep. Han ska inte ha gjort motstånd när polisen stoppade honom klockan 00.40 lokal tid (06.40 svensk tid). Polisen hittade ett vapen i bilen.

Enligt flera lokala medier befann sig alla dödsoffren i eller intill sina fordon; fyra personer utanför en restaurang och två, en far och hans son, utanför en bilfirma i Kalamazoo, som ligger i delstaten Michigan mitt emellan Chicago och Detroit.

Ytterligare tre personer skadades av mannens beskjutning. För två av dessa är tillståndet kritiskt och för den tredje allvarligt.

En av de skadade är den person som var mannens första offer tidigt på lördagskvällen, en kvinna som sköts flera gånger när hon befann sig tillsammans med sina barn vid ett hyreshus i stadsdelen Richmond. 

Ett av dödsoffren är en åttaårig pojke och en av de svårast skadade är en 14-årig flicka. Flickan uppgavs tidigare ha avlidit.  

– Det här är den värsta sortens händelse som kan drabba ett samhälle, säger Paul Matyas vid polisen i Kalamazoo.

– Det finns inget samband mellan offren, de verker alla ha valts ut slumpmässigt.

Polisen fick vid 18-tiden lokal tid ett larm om att en kvinna skjutits flera gånger på en parkeringsplats vid ett hyreshus, där hon befann sig tillsammans med sina barn.

Tre timmar senare kallades polisen till bilfirman, där tre personer hittades allvarligt skadade.

Strax därpå kom ytterligare ett larm från en intilliggande restaurang där fyra personer dödats och ytterligare en allvarligt skadats. På den platsen hade mannen först tagit kontakt med sina offer.

– Den misstänkta gärningsmannen klev ur sin bil och började prata med personer i två andra bilar, efter ett par sekunder sköt han in i de båda bilarna, säger Matyas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.