Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 10:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flera-lander-lattar-pa-restriktioner-men-toppen-inte-nadd-pa-pandemin/

VÄRLDEN

Flera länder lättar på restriktioner – men ”toppen inte nådd på pandemin”

Spelare i FC Bayern München började i påskveckan åter att samlas för gemensamma träningar.
Foto: Christof Stache/AFP

Butiker öppnar igen och professionella fotbollsspelare är tillbaka på sina träningsplaner. Runt om i Europa börjar det normala livet sakta återvända. Danmark, Norge, Tjeckien och Österrike är först ut att lätta på sina åtgärder.

Samtidigt varnar Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC för att toppen för covid-19 ännu inte är nådd.

På skärtorsdagen kunde invånarna i Tjeckien för första gången på flera veckor kliva in hos bygghandlare och cykelreparatörer. De tillhör några få branscher som fått öppna sina butiker när landet gradvis släpper på sin rigida hållning mot nya coronaviruset.

Invånarna får sedan i torsdags jogga och cykla ute. Gruppsporter är fortsatt förbjudna. Efter påsk ska fler branscher få öppna sina butiker.

– Vi kan nu slå fast att vi någorlunda väl kan hantera pandemin, det är inte pandemin som hanterar oss, sade hälsominister Adam Vojtech vid en presskonferens tidigare i veckan.

Landet luckrar även upp förbudet mot att passera landets gränser. Sedan början av mars har enbart tjecker som arbetar i ett annat land kunnat passera gränsen. Från 14 april får de som har en rimlig anledning resa från landet, men de måste respektera två veckors karantän när de återvänder.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen.
Foto: Martin Sylvest / Ritzau

Danmark kommer 15 april att öppna förskolor, fritids och skolor från klass från 0 till 5.

– Om vi ska ha en chans att öppna Danmark kontrollerat måste vi hitta den hårfina balansen och det är det vi försöker göra nu. Vi vet inte än när vi kommer ha fast mark under fötterna. Återöppnar vi Danmark för snabbt riskerar vi att smittan sprider sig så snabbt att vi måste stänga igen. Öppnar vi för sent kan det också få allvarliga konsekvenser, säger statsminister Mette Frederiksen.

I Österrike ska mindre butiker få öppna den 14 april, liksom byggvaruhus och trädgårdsbutiker. Från 1 maj ska även större butiker, köpcentrum och frisörer få slå upp portarna om de kan garantera säkerheten för kunderna och att antalet personer som vistas i lokalerna begränsas.

Samtidigt utvidgas kraven på att bära ansiktsmask till kollektivtrafiken och arbetsgivare uppmanas att dela ut masker till sina anställda.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz, i mitten.
Foto: Helmut Fohringer/APA

I Norge upphävs det så kallade hytteförbudet efter påsk. Förbudet ledde till ett ramaskri när det infördes för att skydda sjukvården i mindre kommuner. Den 20 april blir det åter tillåtet för norrmännen, om det är nödvändigt, att åka till fritidshus som ligger i en annan kommun än hemkommunen och även övernatta där.

Lär mer: ”Ramaskri – folk får inte åka till fritidshusen”

Förskolorna ska öppna samma datum, liksom frisörer och skönhetssalonger. En vecka senare ska en del av skolorna komma igång. Statsminister Erna Solberg manar ändå till fortsatt försiktighet.

– Vi är fortfarande långt från halvlek om vi ska likna detta vid en fotbollsmatch. Men med bra lagspel har Norge lyckats få kontroll över viruset, säger hon till nyhetsbyrån NTB.

Norges statsminister Erna Solberg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, konstaterar i en färsk rapport att några länder inom EU-EES-området rapporterar färre smittade och döda. Men myndigheten skriver också att många länder enbart testar svårt sjuka. Därför måste man vara försiktig med att dra slutsatser.

”Trots tidigare tecken från Italien och Österrike att antalet smittade och döda sjunker, finns inga indikationer på EU/EES-nivå att toppen på pandemin är nådd”, skriver ECDC.

I ett mejl till DN skriver myndighetens talesperson att man i dagsläget inte har tillräckligt underlag för att lämna en prognos när toppen kan nås.

Det finns ljusglimtar, men även mörka moln, runt om i Europa. Så här är läget under påskhelgen i ett urval länder:

Belgien: fler patienter som haft covid-19 lämnar nu sjukhusen än nya smittade som läggs in. På tisdag får regeringen sin första rapport från en expertgrupp hur nedstängningen av landet gradvis ska hävas.

Cypern: de restriktioner som finns för invånarna blir kvar till åtminstone 30 april. President Nicos Anastasiades sade i ett tv-tal i onsdags att ljuset i tunneln syns, men att det är för tidigt att lätta på restriktionerna.

Finland: inga planer finns på att lätta på restriktionerna i de delar av landet där fallen är få. Justitieminister Anna-Maja Henriksson säger till Yle att smittspridningen och dödsfallen ökar. ”Under de närmaste veckorna blir det antagligen tuffare än det som vi har upplevt hittills”.

Frankrike: I östra Frankrike har situationen börjat stabiliseras, men på intensivvårdsavdelningarna i Paris är läget fortfarande extremt ansträngt. På måndag väntas Emmanuel Macron tillkännage att utegångsförbudet förlängs april månad ut.

Grekland: har sett att smittspridningen minskar. En talesperson för hälsoministern varnar dock för att börja lätta på restriktionerna eftersom åtgärderna mot viruset är ”mer av ett maratonlopp än ett sprintlopp”.

Italien: de tuffa reglerna som begränsar italienarnas rörlighet och möjlighet att resa förlängdes på påskafton och gäller nu till den 3 maj.

Nederländerna: antalet patienter inom intensivvården har blivit något färre. Landets sjukvårdssystem är under hård press och medborgare vårdas även i Tyskland.

Polen: premiärminister Mateusz Morawiecki ska efter påsk meddela när åtgärderna mot covid-19 ska trappas ned. De som gäller nu har förlängts och löper till åtminstone 19 april. Från 16 april måste alla bära ansiktsmask utomhus.

Rumänien: en av landets bilfabriker ska börja sin produktion igen den 21 april, men enligt president Klaus Iohannis är Rumänien inte i det läge att man kan börja planera för att trappa ned på restriktionerna.

Schweiz: Den 16 april presenterar regeringen sin plan för hur landet gradvis ska återgå till det normala, sade president Simonetta Sommaruga nyligen. Nuvarande nedstängning är förlängd till 26 april.

Spanien: nedstängningen är förlängd till 26 april. Premiärminister Pedro Sánchez sade på skärtorsdagen att ”branden börjar bli under kontroll”.

Storbritannien: Regeringens vetenskapliga rådgivare räknar med att dödsfallen stiger i åtminstone två veckor till.

Tyskland: hälsominister Jens Spahn har flaggat för att landet gradvis kan öppnas efter påsk. Förbundskansler Angela Merkel ska på onsdag diskutera frågan med regeringscheferna för delstaterna. Redan före påsk har fotbollsspelarna i de två högsta divisionerna återvänt till sina träningsplaner inför att ligaspelet ska återupptas i början av maj.

Läs mer. WHO:s generaldirektör: ”Politisera inte viruset om ni inte vill se fler liksäckar”

Läs mer: Så ser omvärlden på det ”svenska experimentet”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt