Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 10:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flera-lander-tros-vara-inblandade-i-massiv-cyberattack-mot-israel/

Världen

Hamas tros ligga bakom cyberattack mot Israel

En omfattande cyberattack mot tusentals israeliska företag och myndigheter utfördes på torsdagen. Angreppet, som kom från internetservrar i Turkiet, Gaza och Marocko, kopplades först till Iran men tros nu ha iscensatts av den palestinska islamiströrelsen Hamas.

Nätbesökare hos israeliska klädfirmor, restauranger, fabriker och kommuner överraskades av dramatiska videosekvenser av ett brinnande Tel Aviv och paroller om den judiska statens undergång, samt flygfoton av ”det befriade Jerusalem”.

Den israeliska datainspektionen vädjade via massmedier till internetanvändare att inte ladda ned något material från de fientliga webbsidorna och inte trycka på några länkar. På torsdagskvällen börjar den så kallade Jerusalemdagen, som är en officiell iransk högtid med stora antiisraeliska manifestationer. 

Israeliska säkerhetskällor sade på torsdagskvällen till israeliska TV 13, att det som såg ut som en iransk attack ”nästan säkert är en palestinsk produktion”. Hamas, vars cyberexperter tränas i Iran, har på sistone spelat Israel flera spratt, bland annat genom att via bilder på vackra kvinnor fresta israeliska soldater att ladda ned en app som kan lyssna på deras samtal.

För drygt en månad sedan attackerades Israels vattenförsörjning. Pumpar, mätare och valv på minst tolv platser sattes ur funktion. Israeliska källor har sagt till Washington Post att attacken utfördes av Iran. För drygt en vecka sedan kom vad som ser ut som en israelisk vedergällning. Shahid Rajaee, Irans största containerterminal, som ligger vid Hormuzsundet, vägg i vägg med den iranska flottans hemmahamn Bandar Abbas, råkade ut för en total och plötslig datorkollaps, som lamslog all verksamhet i mer än ett dygn.

Det är känt att Israel arbetar på att helt separera känsliga funktioner, som atomreaktorn i Dimona, landets strategiska missiler, flygvapnet och generalstabens interna kommunikationer, från internet. För snart tio år sedan attackerades Natantz, Irans viktigaste anläggning för anrikning av uran, med ett virus som förstörde tusentals datorer och en stor del av urancentrifugerna. Viruset, Stuxnet, tros ha utvecklats av USA och Israel gemensamt. 

Läs mer: Abbas: Palestina bryter alla avtal med Israel och USA