Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Flera ökända politiska giftmord i modern historia

Alexander Litvinenko och Kim Jong-Nam
Alexander Litvinenko och Kim Jong-Nam Foto: AP

 

I november 2006 mördades Alexander Litvinenko, en före detta KGB- och FSB-officer som också var en av Vladimir Putins hårdaste kritiker. Han framträdde redan 1998 i en video i vilken han kallade ryska underrättelsetjänsten FSB för en ”banditorganisation” – vid samma tid som FSB leddes av samme Putin. Senare avslöjade han andra oegentligheter i FSB.

Litvinenko förgiftades på ett hotell i London, efter att ha druckit te som spetsats med en sällsynt Polonium-isoptop, framställd i Ryssland. Han tappade håret och gick dramatiskt ned i vikt innan han dog, 23 dygn senare. Polisutredningen slog fast att Rysslands president Vladimir Putin ”förmodligen godkände” mordet.

Georgi Markov mördades i London i september 1978. Han var en bulgarisk romanförfattare och journalist, som blivit en framträdande dissident efter att han hoppade av till väst 1969. Det har därför spekulerats om att Bulgariens kommunistregim låg bakom mordet.

Markov gick över Waterloo Bridge den 7 september när han oväntat blev träffad av en paraplyspets som borrade in sig in i benet. Han kände en svidande smärta, och mannen som träffat honom med paraplyet bad om ursäkt och gick sin väg. På kvällen fick Markov hög feber. Han dog tre dagar senare. Rättsläkare hittade senare en liten kula av platina – 1,5 mm i diameter – i hans vad. Kulan hade två små hål i vilka giftet ricin funnits.

Ukrainas tidigare president Viktor Jusjtjenko förgiftades med giftet dioxin i september 2004 inför presidentvalet, som han förlorade mot Viktor Janukovitj. Jusjtjenkos ansikte ärrades svårt av förgiftningen och han hävdade själv att giftet var framställt i Ryssland. Som president gjorde Jusjtjenko sig känd som pro-västlig och han förespråkade bland annat ett Nato-medlemskap. Misstankarna riktades därför snabbt mot den ryska regeringen, som dock förnekade inblandning.

Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, mördades med nervgiftet VX på flygplatsen i Kuala Lumpur i februari i fjol. En övervakningsfilm visar hur två kvinnor närmade sig Kim Jong-Nam, varpå en av dem tog tag i honom bakifrån och höll något som liknar en trasa mot hans ansikte. Kvinnorna hävdade att de lurades att tro att de deltog i inspelningen av ett dolda kameran-program. Försvaret menade att nordkoreanska agenter låg bakom den påstådda bluffen. Rättegången mot kvinnorna pågår fortfarande.

Läs också: Förgifting av spion kan ses som varning till förrädare

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.