Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 11:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flera-palestinier-doda-i-israelisk-flygattack/

Världen

Hundratals missiler avfyrade mot Israel – flera döda i upptrappad konflikt

Missiler avfyrades från Gaza mot Israel på lördagen. Foto: Mahmud Hams/AFP

Över 250 raketer har avfyrats från Gazaremsan mot Israel på lördagen, uppger den israeliska militären. Israel besvarade beskjutningen med luftangrepp och fyra människor har mist livet, enligt AP.

Attacken kom dagen efter att fyra palestinier dödades av israelisk militär i samband med fredagens protester.

Rätta artikel

Enligt hälsodepartementet i Gaza ska ett femtiotal palestinier ha skadats i samband med attacken som ägde rum på fredagen. Protesterna bröt ut på eftermiddagen och är något som har pågått i samband med fredagsbönen sedan den 30 mars i fjol.

Den israeliska armén uppger att två av deras soldater skadades. Enligt militären hade de slagit till mot en bas tillhörande terrorrörelsen Hamas som hade avfyrat skott mot styrkor längs gränsen, skriver Aljazeera.

Palestina bekräftar att två av de döda är medlemmar från Hamas. 

En talesperson för israeliska armén sade att cirka 5.200 palestinier hade deltagit i demonstrationerna under dagen.

På lördagen kom ett motangrepp från Gaza. Över 250 missiler har avfyrats från Gazaremsan mot Israel, och enligt polisen har flera personer skadats vid beskjutningarna.

Israel svarade med luftangrepp som vållat både dödsfall och skador. En gravid kvinna, hennes 14 månader gamla barn och en 22-årig man uppges ha mist sina liv i beskjutningarna, enligt hälsodepartementet i Gaza. Sent på lördagen kom uppgifter om att en fjärde person, en 25-årig man, dödats av en raket när han färdades på en motorcykel i norra Gaza.

Utöver dödsfallen ska minst 17 personer ha skadats, skriver AFP.

En talesman för israelisk militär har ifrågasatt uppgifterna om att ett barn ska ha dött på grund av Israels flygangrepp. I ett inlägg på Twitter skriver han att barnet och mamman dog till följd av ”terroristaktioner av palestinska sabotörer och inte som ett resultat av en israelisk räd”.

Israels militär har tidigare sagt att de enbart fokuserar på militära mål, och uppger att deras stridsvagnar och stridsflygplan attackerat runt 120 sådana.

– Under de kommande timmarna ska vi fortsätta och vi kommer att bredda våra offensiva ansträngningar, flygvapnets ansträngningar, i Gazaremsan, återigen fokuserat enbart på militära mål, säger överstelöjtnant Jonathan Conricus som är militärens talesperson.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har rådgjort med höga chefer för militären under lördagen, med anledning av den uppblossade konflikten. Upptrappningen kommer efter de våldsammaste protesterna i Gazaremsan på flera veckor.

Israel anklagar Hamas, som styr i Gazaremsan, för att utnyttja de regelbundna protesterna för att utföra attacker. Den Hamasallierade gruppen Islamiska jihad tar på sig en del av raketattackerna i ett uttalande, där de också säger att de står redo att utföra fler attacker.

I ett gemensamt uttalande säger Hamas och Islamiska jihad att ”vårt svar kommer att bli mer omfattande och smärtsammare om fienden fullföljer sina angrepp”.

EU har manat palestinierna att upphöra med beskjutningen:

”Raketbeskjutningen från Gaza mot Israel måste upphöra omedelbart. En nedtrappning av denna farliga situation är nödvändig för att säkerställa att civila liv skyddas”, säger EU-talespersonen Maja Kocijancic i ett uttalande.

Sedan fredagsprotesterna inleddes förra året har 275 demonstranter dödats och 17.000 skadats av den israeliska armén, enligt Gaza hälsovårdsministerium.

Omkring två miljoner människor bor i Gazaremsan, där ekonomin är i botten efter flera års blockad. Arbetslösheten ligger på 52 procent.