Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Flera pusselbitar kring MH370 på plats”

Foto: Privat

Måndagens besked om det förlorade planet MH370 togs emot med stor sorg. Uppgifterna är mycket vederhäftiga och ger svar på flera frågor, enligt flygsäkerhetsanalytikern Hans Kjäll.

– Satellitsystemet som tagit emot signalerna från det så kallade Acars-systemet har möjliggjort en modell för att noggrant analysera vinklar och så vidare. På så vis har man lyckats sluta sig till att den sannolika nedslagsplatsen är 250 mil väster om Perth, säger Hans Kjäll.

Är det rimligt att komma så långt?

– Om det var standardtankat för en resa från Kuala Lumpur till Peking är det precis där bränslet skulle ta slut. Det är ytterligare en pusselbit som faller på plats.

Varför for planet mot Perth?

– Vi vet att flygplanet svängde brant över Sydkinesiska sjön i samband med att det förlorade första kontakten. Via andra data har man kunnat konstatera att planet gjorde en dykning, sannolikt en så kallad emergency descent och troligen för att nå syrgashöjd efter en dekompression.

– Styrsystemet har troligen slagits ut och planet långsamt svängt av söderut. Man har säkert försökt med så kallad asymmetrisk styrning, men flygplanet har ganska god flygförmåga på egen hand och det har av allt att döma flugit nästan rakt söderut.

Kjäll har följt räddningsarbetet noga och tycker att det har skötts bra. De delar som lokaliserats på ytan vid den förmodade nedslagsplatsen är mycket lika flygplansdelar säger han. Att så lång tid ägnades åt att söka i Sydkinesiska havet var naturligt, menar han.

– Varför man nu letar  utanför Perth är nya uppgifter som inte fanns tidigare. De uppgifter som fanns tidigare pekade inte i den riktningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.