Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 01:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flera-skadade-efter-skottlossning-i-sudan/

Världen

Fem döda och flera skadade efter skottlossning i Sudan

Bild 1 av 2 Demonstranter blockerar Nile Street, en viktig gata i huvudstaden Khartoum.
Foto: Mohamed El-Shahed/AFP
Bild 2 av 2 Protesterna och vägblockeringarna har pågått under april.
Foto: Ebrahim Hamid/AFP

Över tio personer skottskadades i samband med demonstrationer genom vägblockeringar i Sudan på måndagen.

Flera är allvarligt skadade och fem personer har dödats, rapporterar Reuters.

Rätta artikel

Under måndagen hölls återigen demonstrationer på olika platser i Sudans huvudstad Khartoum. Skottlossning utbröt efter att säkerhetsstyrkor och paramilitära grupper drabbade samman med demonstranter som blockerade vägar i staden.

Över 10 personer skadades varav flera allvarligt, uppger källor inom sjukvården för Reuters. En officer har mist livet, uppger landets militära övergångsråd enligt nyhetsbyrån. Tidigt tisdag morgon konstaterades dödssiffran uppe i fem, skriver TT.

Rådet anklagar beväpnade grupper, som är missnöjda med den politiska processen i landet, för att bära ansvar för våldsamheterna.

Sedan i början av april hålls sittdemonstrationer på olika platser i anslutning till militärhögkvarteret, och de senaste veckorna har demonstranter blockerat transportvägar i centrala Khartoum.

Vittnen uppger för Reuters att måndagens protester lett till att trafiken i huvudstaden i princip stått stilla.

På måndagen kom också beskedet om att Sudans före detta president Omar al-Bashir, som avsattes den 11 april, delgivits misstanke om brott i samband med protesterna som tillslut ledde till hans avgång. Minst 65 personer dödades i protesterna.

”Omar al-Bashir och andra har delgivits misstanke om att ha drivit på och deltagit i dödandet av demonstranter”, skriver landets åklagarmyndighet i ett uttalande.

Tidigare under dagen uppgav också en talesperson för Sudans militära övergångsråd att rådet och ledare för proteströrelsen i landet enats om hur ett övergångsstyre ska se ut, rapporterar Reuters.