Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 23:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flera-skadade-i-explosion-i-frankrike/

Världen

Flera skadade i explosion i Frankrike

Gågatan rue Victor Hugo på fredagskvällen. Foto: Philippes Desmazes/AFP

En explosion har inträffat på en gågata i Lyon i Frankrike, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Tretton personer uppges vara lindrigt skadade, elva av dem är förda till sjukhus. Polisen misstänker att det handlar om en hemmagjord bomb. 

Enligt Franceinfo inträffade explosionen i korsningen rue Victor Hugo och rue Sala, i närheten av inrikesministeriet i Lyon, vid 17.40-tiden på fredagen. Polisens antiterroristgrupp är inkopplad, men det är ännu oklart om det handlar om ett terrordåd.

Polisen misstänker att att det handlar om en bomb som apterats i ett paket som innehöll bult och skruv. Enligt vittnen spreds de sedan i en omkrets av runt 20 meter från platsen där paketet detonerade. Beskrivningen tyder på att det handlar om någon form av ”hemmagjord” bomb.

– Lyckligtvis är ingen allvarligt skadad, säger Jean-Yves Sécheresse, säkerhetschef i Lyon.

Enligt officiella källor har 13 personer skadats lindrigt, en av dem var ett 8-årigt barn. Elva av de skadade har förts till sjukhus.

Polisen söker nu efter en svartklädd man i 30-årsåldern som fastnat på bilder från övervakningskameror på platsen. Enligt franska medier ser man på bilderna hur han placerar en papperspåse utanför ett konditori på gågatan. Han försvinner sedan från platsen på cykel, strax därefter smäller det.

– Det är första gången som Lyon drabbas av någonting liknande. Självklart blir vi oroliga, men vi måste vara försiktiga när vi spekulerar kring omständigheterna för att inte skapa oro i onödan, säger David Kimelfeld, ordförande i Lyons stadsfullmäktige till medier på plats.

https://twitter.com/prefetrhone/status/1131955563779248135

– Skadorna är inte så stora, men att människor skadats gör ont i hjärtat, sade Denis Broliquier, som är borgmästare för Lyons andra arrondissement, på en presskonferens på fredagskvällen. 

Men trots de relativt begränsade skadorna har attacken har redan fått politiska konsekvenser. Premiärministern Edouard Philippe, som skulle ha deltagit i La Républque en march, LREM:s, sista kampanjmötet inför EU-parlamentsvalet i morgon har ställt in för att inte riskera att anklagas för att försöka dra några politiska fördelar av det inträffade. Marine Le Pen, partiledare för nationalistiska Nationell samling, före detta Nationella fronten, har gått ut och fördömt det hon hävdar är en terrorattack, trots att det ännu inte finns några bevis för det.

Inrikesministern Christophe Castaner är på väg till Lyon för att ge sitt stöd, men också för att markera att ingenting får stoppa demokratin.

I Lyon sprider sig oron:

– Med tanke på den utvalda platsen och tiden för attacken råder det inga tvivel att den som gjorde det här ville orsaka stor skada. Det var väldigt mycket människor där, konstaterar ett vittne som intervjuas av franska medier.

Frankrikes president Emmanuel Macron satt i en intervju med den franske youtubern Hugo Travers när explosionen inträffade:

– Det är en attack, absolut. I nuläget finns inga dödsoffer. Men det finns skadade och jag vill såklart skicka en tanke till dem och till deras familjer, fortsatte presidenten, enligt Le Figaro

Justitieminister Nicole Belloubet sade på fredagskvällen att det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser om motiv bakom explosionen. 

– Åklagarmyndigheten i Paris som ansvarar för kampen mot terrorism har tagits inletten undersökning, nu får vi invänta polisens utredning innan vi drar några slutsatser, säger hon.