Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flera-stader-trotsar-trumps-rad-mot-migrantfamiljer/

Världen

Trumps räd mot migrantfamiljer skjuts upp

Bild 1 av 2 Letitia James, som har delstaten New Yorks högsta juridiska ämbete, kallar Trumps plan för föraktlig, rasistisk och främlingsfientlig.
Foto: Mary Altaffer/AP
Bild 2 av 2 President Donald Trump.
Foto: Saul Loeb/AFP

President Trump skjuter upp den landsomfattande räden mot migrantfamiljer som fått beslut om avvisning från USA. 

Operationen har mött motstånd på de platser där de berörda personerna bor. Letitia James, som har New Yorks högsta juridiska ämbete, kallar planen för ”föraktlig, rasistisk och främlingsfientlig” och lovar att New York ska kämpa emot ”denna omänskliga politik”.

President Donald Trump gav ICE, en gren av USA:s departement för inrikes säkerhet, order att genomföra en massiv razzia mot familjer som har fått avvisningsbeslut. Enligt de första uppgifterna skulle operationen antagligen sättas i verket vid gryningstid på söndag, skriver Washington Post.

Men på lördagskvällen, svensk tid, meddelade presidenten på Twitter att räden hade skjutits upp två veckor för att se om Demokraterna och Republikanerna kunde komma överens om en lösning på ”asylproblemen” vid gränsen i söder. 

Räden handlar i ett första skede om att söka upp 2.000 familjer i uppemot tio amerikanska städer, men kommer med tiden att beröra ”miljoner” människor, twittrade Trump i måndags.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1140791400658870274

Planen är att använda hotellrum som temporära förvar där man samlar föräldrar och barn tills alla familjemedlemmar finns på plats och kan avvisas. 

Myndighetspersoner på flera håll i USA, där migrantfamiljerna bor, tänker dock inte ge ICE någon hjälp med att jaga de berörda familjerna.

Letitia James, som har delstaten New Yorks högsta juridiska ämbete, publicerade på fredagen ett uttalande på sin myndighets hemsida.

”President Trumps användande av migrantfamiljer och asylsökande som politiska slagpåsar är en föraktlig, rasistisk och främlingsfientlig handling som står i motsats till våra grundläggande mänskliga värderingar”, säger Letitia James, och lovar att ”göra allt i vår makt för att bekämpa denna omänskliga politik”.  

Inte heller har presidentens plan stöd i västkustmetropolen Los Angeles, där polismyndigheten förklarar att deras anställda inte kommer att delta i avvisningarna. ”Vi är angelägna om att skydda allmänheten genom meningsfullt byggande av relationer och partnerskap inom samhället”.

https://twitter.com/LAPDHQ/status/1142181147893534720

Enligt Washington Post väckte planen om massavvisningar motstånd även inom ICE och departementet för inrikessäkerhet, men i april byttes direktören för ICE och ansvarig minister för inrikessäkerhet ut.

Läs också: Trumps säkerhetsminister byts ut