Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flera-tusen-fast-pa-kryssningsfartyg-tio-smittade/

Världen

Flera tusen fast på kryssningsfartyg – tio smittade

00:44. Ett kryssningsfartyg med fler än 3 700 människor ombord har satts i karantän i Yokohama i Japan.

Runt 3.700 passagerare på kryssningsfartyget Diamond Princess hålls isolerade i två veckor utanför Japans kust efter att tio personer testats positivt för det nya coronaviruset.

För en del passagerare med sjukdomar är läget besvärligt.  Sammanlagt har nu över 24.000 smittats och omkring 500 avlidit med viruset.

Hittills har tio passagerare på kryssningsfartyget Diamond Princess konstaterats med det nya coronaviruset, men fortfarande väntar man på provsvar från tester på över 200 personer.

Kryssningen skulle ha startat på tisdagen, men efter upptäckten av smittan hölls skeppet kvar i hamnen i Yokohama nära Tokyo, och ligger nu för ankar till havs utanför staden för en två veckor lång karantän.

De smittade har förts till sjukhus av kustbevakningen, och ingen av dem ska ha uppvisat allvarliga symptom. 

– Jag vill att vi tar bra hand om passagerarna och besättningen, och att vi anstränger oss för att förhindra spridningen av viruset, sade Japans hälsominister Katsunobu Kato till reportrar i Tokyo, skriver Reuters. 

I stället för en åtta dagars kryssning blir det alltså 14 dagars karantän för turisterna. 

Bild 1 av 2 Fartyget Diamond Princess vid hamnen i Yokohama.
Foto: Kazuhiro Nogi/AFP
Bild 2 av 2
Foto: STR/AFP

Enligt den brittiske turisten David Abel är passagerarna hänvisade till sina hytter, och besättningen delar ut maten rum för rum. 

– Det är en utmanade situation för mig som är insulinberoende diabetiker och i behov av regelbundna måltider, säger han i en video som han lagt upp på Facebook. 

Utbrottet på skeppet började den 22 januari med att en 80-årig man från Hongkong som landsteg i Kagoshima senare visat sig bära på viruset.  

Alla som befunnit sig på skeppet sedan måndagen har genomgått en hälsokontroll, och i den processen har 273 personer testats. Hittills har 31 provsvar kommit, och av dessa är det 10 bekräftade fall av smittan. 

De tio smittade kommer från Japan, Hongkong, Australien, USA och Filippinerna. 

Kryssningsfartygets ägarbolag Carnival uppger i en kommentar att passagerarna på Diamond Princess kommer att bli kompenserade med en återbetalning av resekostnaden, och även få en ny kryssning. 

Alla passagerare verkade dock inte bekymrade över situationen. Amerikanskan Ashley Rhodes-Courter och hennes föräldrar har i ett par inlägg på Instagram skojat om att ”maten är bra, besättningen på gott humör och vi sitter alla i samma båt ... plus att deras mycket goda pinot noir inte har tagit slut än.”

Även i Hongkong utreds på onsdagen ett fall där smitta upptäckts på ett fartyg, med 1.800 passagerare ombord. Tre tidigare passagerare på kryssningsfartyget har diagnosticerats med det nya coronaviruset, och nu rapporteras 30 personer i besättningen uppvisa symptom. 

https://twitter.com/BNODesk/status/1224932170982215680

Den senaste sammanräkningen av virusets spridning visar att antalet döda nu är 493 och att sammanlagt 24.505 smittats. Endast två av dödsfallen har inträffat utanför Fastlandskina.

Läs också: 

Brittiska UD:s uppmaning: Lämna Kina, om ni kan

Därför är svenskar satta i frivillig karantän