Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 14:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flertal-falska-antifa-konton-nedstangda/

Världen

Flertal falska Antifa-konton nedstängda

Polis och brandkår på plats vid en rykande byggnad, efter protester i USA. Donald Trump har lagt skulden för förstörelsen på Antifa, men gruppen avfärdar anklagelserna.
Polis och brandkår på plats vid en rykande byggnad, efter protester i USA. Donald Trump har lagt skulden för förstörelsen på Antifa, men gruppen avfärdar anklagelserna. Foto: Warrick Page/AFP

Ett flertal konton med falska kopplingar till Antifa, en gruppering på yttersta vänsterkanten, har stängts ner av Facebook och Twitter det senaste dygnet. Syftet med kontona, rapporterar Reuters, var att misstänkliggöra gruppen, som av Trumpadministrationen pekats ut som uppviglare i de landsomfattande protesterna efter George Floyds död. 

De falska Antifa-kontona upptäcktes av Facebook under en bredare tillsynsinsats kring konton som diskuterat protesterna, uppger företaget för Reuters. Kontona togs sedan ned efter vad som beskrivs som ”icke-autentiskt beteende”.

Även Twitter plockade nyligen ned inlägg från grupperingar som utgav sig för att ha anknytning till Antifa. Syftet, enligt Facebook, är att försöka skada gruppens trovärdighet och så tvivel bland dess följare.

Sociala medier-jättarnas ageranden kan ses mot bakgrund av att Donald Trump på söndagen klassade den vänsterextrema rörelsen som en terrororganisation, och kopplade den till en rad våldsamheter som ägde rum under söndagens protester. Påståendet ekades därefter av justitieminister William Barr.

– Våldet som anstiftats och verkställts av Antifa och andra liknande grupper i samband med upploppen är inhemsk terrorism och ska behandlas följaktligen, sade William Barr.

Varken Trump eller Barr har lagt fram bevis för sina påståenden. Enligt en intern FBI-rapport som The Nation tagit del av ska det i dagsläget inte heller finnas något bevis för att Antifa legat bakom söndagens oroligheter. 

I rapporten framkommer däremot indikationer om att vissa representanter från alt-right-rörelsen på sociala medier ”uppmanat provokatörer att attackera federala agenter, och använda automatiska vapen mot demonstranter”. 

Representanter för Antifa sade på tisdagen att Trumpadministrationens påståenden inte har någon bäring. 

– Det här är bara ytterligare ett försök från Trumpadministationen att distrahera från det verkliga problemet, säger en av Antifas talespersoner under pseudonymen ”David”, till Politico

Protesterna i USA som präglat landet de senaste dagarna handlar i stora drag om övervåld från polis och systematisk rasism i landet. Katalysatorn för protesterna är en video som visar hur en polisman trycker sitt knä George Floyds nacke medan han ligger på marken. Detta trots att Floyd minst elva gånger säger att han inte kan andas. Efter händelsen hämtades George Floyd av ambulans och dödförklarades senare på sjukhus.

Ämnen i artikeln

Facebook
Twitter
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt