Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/flest-delegatsroster-till-buttigieg-i-iowa/

Världen

Fördel Buttigieg i kampen om Iowas delegater

00:59. Efter över tre dygn med teknikstrul är resultatet klart i Iowa. Pete Buttigieg vann Demokraternas primärval i delstaten med minsta möjliga marginal.

Det tog över tre dygn, men nu har rösterna i Demokraternas primärval i Iowa räknats klart. Bernie Sanders fick flest röster, men uppstickaren Pete Buttigieg ser ut att få fler delegater vid vårens delstatskongress och sommarens partikongress.

– Fantastiska nyheter, säger han till CNN. 

TT Text
DN Text
USA-valet 2020

Med minimal marginal fick den förre borgmästaren Pete Buttigieg flest av de avgörande delegatsrösterna, 26,2 procent. Vermontsenatorn Bernie Sanders fick 26,1. På tredje plats kom senatorn Elizabeth Warren med 18,0 procent och på fjärde förre vicepresidenten Joe Biden med 15,8.

– Jag vill först och främst säga att senator Sanders också hade en fantastisk kväll och jag vill gratulera honom och hans supportrar, säger Buttigieg till CNN.

Det var dock Sanders som fick flest röster totalt, 2.631 fler än Buttigieg. Den 20 mars har Demokraterna i Iowa sin kongress där antalet delegater slås fast inför nationella partikongressen den 13 juli.

Kandidaterna har nu fram till måndag på sig att kräva en omräkning av rösterna, annars utropas en officiell segrare då. Under torsdagen sade Demokraternas partiordförande Tom Perez att han kommer att kräva en oberoende granskning av resultatet på grund av de problem som uppstått.

https://twitter.com/TomPerez/status/1225468833458245632

Björn af Kleen: Kan Buttigieg göra den demokratiska mitten mer attraktiv igen?