Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Över hundra flickor befaras kidnappade

I Nigeria saknas 111 skolflickor och man befarar att det är en ny masskidnappning som inträffat. Polisen anklagar jihadiströrelsen Boko Haram för att ha angripit flickornas skola.

I måndags tog sig terrorgruppen Boko Haram in i byn Dapchi i nordöstra Nigeria. Beväpnade män körde in i byn med pick up-bilar, med siktet inställt på en flickskola i området. Personalen på skolan bestämde sig för att fly med eleverna när skottlossning och detonationer hördes inifrån byn.

Enligt de första rapporterna verkade det som om alla flickor på skolan genom flykten hade lyckats undkomma den hotande kidnappningen. Men nu kommer uppgifter om att många av de nästan tusen eleverna fortfarande saknas.

Enligt polisens sammanräkning på onsdagen är 111 flickor fortfarande borta. Samtidigt har man ännu inga bekräftelser på att de har kidnappats. Abdelmaliki Sumonu, delstatsminister i Yobe med ansvar för polisens arbete, säger att skolan har 926 elever och att 815 av dessa har kunnat återvända till skolan.

2014 genomförde Boko Haram en uppmärksammad kidnappningsräd i staden Chibok, beläget omkring cirka 20 mil nordväst om Dapchi. Den gången kidnappades omkring 270 flickor. 60 av dem lyckades fly och många av de andra har sedan dess successivt frigivits efter förhandlingar. Cirka 100 av de flickorna beräknas dock fortfarande befinna sig i Boko Harams våld.

Ännu en gång befaras skolflickor i Nigeria ha utsatts för en masskidnappning, lik den som inträffade i Chibok 2014. Arkivbild från staden Maiduguri, där elever som var på flykt med sina familjer undervisades 2015.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.