Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Flickor misshandlade av pojkar och deras föräldrar i Indien

Aktivister protesterar mot våldtäkter, mord och övergrepp mot kvinnor i april 2018.
Aktivister protesterar mot våldtäkter, mord och övergrepp mot kvinnor i april 2018. Foto: David Talukdar/IBL

Flera flickor i Indien har blivit misshandlade på en skola av en grupp pojkar och deras föräldrar, rapporterar Al Jazeera. Attacken mot flickorna kom efter att de sagt i från mot pojkarnas sexuella trakasserier.

– Flickorna var skadade, chockade, traumatiserade och fick brådskande föras till sjukhus, säger distriktets skolchef Jagatpati Chaudhury.

I lördags utspelade sig dramatiska scener på en skola i staden Supaul i delstaten Bihar i norra Indien. En grupp pojkar och deras föräldrar tog sig in på skolan och slog och skadade 34 flickor i åldrarna 12 och 14 år. 

– Flickorna lekte på skolans område när några pojkar kom in och försökte sexuellt trakassera dem. Flickorna jagade i väg pojkarna och det uppstod bråk. En mobb av pojkarnas föräldrar slog flickorna, säger Jagatpati Chaudhury till Al Jazeera.

Enligt lokala medier har flickorna på skolan regelbundet trakasserats och en lokal domare säger att pojkarna brukade skriva olämpliga meddelanden på skolans väggar. Polisen har anhållit två personer och fyra greps i samband med händelsen. 

Skolan där attacken inträffade drivs av staten och erbjuder utbildning till flickor i Indiens mest utsatta grupper, till exempel religiösa minoriteter och familjer som lever under fattigdomsgränsen.

– Det här är särskilt alarmerande eftersom det hände på en skola. Det har varit en utmaning att få flickor från marginaliserade grupper att gå i skolan, säger Prabhat Kumar, chef för Rädda Barnen i Indien.

Enligt Prabhat Kumar har delstaten Bilar genomfört flera lyckade projekt för att utbilda unga tjejer i självförsvar och han ser attacken som ett steg tillbaka i utvecklingen.

– Chockerande nog, när pojkarna återvände för att attackera flickorna hade de med sig sina föräldrar, säger han.

Våldet mot flickor i Bihar har uppmärksammats den senaste tiden. En 15-årig flicka i Bihar uppgav i juli att hon under ett halvår utsatts för upprepade våldtäkter på sin skola. Under flera tillfällen ska totalt tre vuxna och 16 minderåriga deltagit i våldtäkterna.

Senare samma kom uppgifter om att ett 30-tal flickor våldtagits på ett skyddsboende i delstaten. En av flickorna var så ung som sju år gammal, rapporterar Al Jazeera. Flickorna har vittnat om att de misshandlades, drogades, våldtogs och brändes med varmt vatten.

Indien klassades i år som världens farligaste land för kvinnor  i en undersökning från Thomson Reuters Foundation och varje dag rapporteras omkring 100 våldtäkter runt om i landet.

Läs mer: Indisk flicka vittnar om återkommande våldtäkter på skola

Läs mer: Indisk politiker åtalas för våldtäkt

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.